Тази многоцветна царевица е истинско индианско съкровище, а не ГМО

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 май 2018 в 07:03 14221 0

Кредит Greg Schoen

Фермерът от Оклахома Карл Барнс успя да изолира, спаси и разпространи семената от тази особено колоритна царевица, тип, останал от коренното население на Америка - индианците.

Друг фермер, продължи работата на Барнс (който почина през 2016 г.), отглеждайки все по-обширни парцели с разноцветна царевица и селектирайки нови щамове с още по-колоритни цветове и шарки.

Царевичните зърна, подобни на скъпоценни камъни с уникално разнообразие от цветове, се превърна в интернет сензация през 2012 г., когато във Facebook се появи снимка на разноцветния кочан.

"Стъклени скъпоценни камъни", Glass Gem, бе заглавието, което Шоен даде за синьозелената и розовопурпурната царевица, която отгледа през 2007 г. Това е оригиналната снимка, която стана популярна през 2012 г., превръщайки уникалната цветна царевица в Интернет сензажия.

Малко след това, компанията, която продава редките семена, Native Seeds / SEARCH, започна да увеличава производството, за да отговори на голямото търсене. Компанията, базирана в Аризона, все още продава семена от нея на своя уебсайт.

Как да си отгледаш шарена царевица 

На уебсайта на Native Seeds / SEARCH един пакет семена може да бъде закупен за $ 3.25. Указанията са на гърба на пакета.

Царевицата не понася температури под нулата, но ще расте навсякъде, когато времето е топло и е слънчево. Семената обикновено се засаждат в края на пролетта. Семената се засаждат на 2.5 см дълбочина и на разстояние около 15 см, разделени на бразди на най-малко три реда (а не един дълъг ред) за добро опрашване.

Всеки пакет има приблизително 50 семена. Около два до три кочана израстват на едно стъбло, така че производителите могат да очакват около 100 до 150 кочана от пакет семена.

Greg Schoen

Междувременно, Facebook страница, посветена на тази царевица, наречена Glass Gem, дава върможност на производителите да споделят снимки на колоритния сорт царевица.

Историята на скъпоценната индианска царевица

Но историята на царевицата със зърна като скъпоценни камъни със цветове на дъгата е също толкова забележителна, разказана от Business Insider.

Започва с един човек, Карл Барнс, който се опитва да изследва  индианските си корени. Той е полу-чероки.

Барнс решава да отглежда стари сортове царевица през последните десетилетия на своя живот като начин да се свърже отново със своите прадеди.

При отглеждането на тези стари сортове царевица Барнс успява да изолира типове, загубени от племената на индианците, когато са преместени в Оклахома през 1800 г. Това доведе до обмен на древните царевични семена с хората, с които са се срещали и сприятелявали по цялата страна.

Барнс започва да избира, съхранява и презасажда семена от особено колоритните кочани.

Greg Schoen

С течение на времето така се стигна до царевица със цветовете на дъгата.

Фермерът Грег Шоен се срещна с Барнс през 1994 г.  на изложение на местни сортове в Оклахома. Барнс показва там разноцветната си царевица. Шоен е дълбоко впечатлен.

На следващата година Барнс дава на Шоен няколко от скъпоценните си цветни семена. Шоен засажда първите семена Glass Gem през същото лято.

Шоен и Барнс стават близки приятели, а през годините Шоен получава още от семена Glass Gem.

Когато царевицата Glass Gem се кръстоса с традиционните сортове, се получават нови щамове. Всяка година царевицата показва все по-колоритни цветове и колоритни шарки.

Барнс е споделил на Шоен, че разноцветните семена първоначално идват от кръстоването на "дребната пуканкова царевица Pawnee с червената брашнена царевица Osage, както и друга царевица Osage, наречена "Greyhorse"."

Greg Schoen

Шоен се заема да назове сортовете с различни цветове и шарки, които се появяват - "цветовете на цирка", "истинска дъга", "тъмно синьо" и т.н.

През 2009 г. Шьон дава разноцветни семена от няколко сорта на Бил Макдорман, който е собственик на компания за семена от Аризона, наречена Seed Trust.

По това време Макдормън е изпълнителен директор на Native Seeds / SEARCH, организация с идеална цел за опазване на природата. Така семената на Glass Gem вече могат да бъдат закупени онлайн.

А какъв е вкусът ѝ?

За разлика от сладката царевица, царевицата Glass Gem обикновено не се яде от кочана. Сортът Glass Gem е от подвида „флинт“ (кремък). Името ѝ идва от твърдия външен слой.

Обикновено я смилат на царевично брашно и я използват в тортили, защото има много скорбяла. Може да се използва и за пуканки (въпреки че не са цветни). 

И по очевидни причини царевицата Glass Gem е чудесна за декоративни цели.

Greg Schoen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !