Създаден е фотоапарат, премахващ преекспонирането (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 август 2015 в 13:07 3179 0

Кредит Hang Zhao / ICCP 2015

Демонстрация на работата на Modulo Camera.

Специалисти от Media Lab и лабораторията Линкълн в Масачузетския технологичен институт в сътрудничество с учени от Сингапурския университет по технологии и дизайн са създали камера, която при ярка слънчева светлина прави снимки без така нареченото "преекспониране".

Може да прочетете повече за проекта Modulo Camera на страницата на Media Lab.

При висок контраст на изображението в кадър сензорите на обикновените камери предават информацията с исторически наложилия се 8-битов формат, при който в случай на недостиг на осемте бита за запис на информацията, се получава преекспониране.

Управляващият алгоритъм Modulo Camera при такова препълване просто запаметява за кой пиксел е станало препълването и нулира клетката за данни, което позволява да продължи записът на информацията. Благодарение на този алгоритъм се увеличава динамичния обхват на яркостта.

HDR технологията се използва в областта на фотографията отдавна, но за да се получи снимка на висок динамичен диапазон се изисква да се съчетават няколко снимки, направени от една и съща точка с различни експозиции. Това често води до размити участъци на снимката. Modulo Camera е лишена от този недостатък, защото го прави само на една снимка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !