Научиха изкуствен интелект да убива хора в Doom (видео)

Програмата е обучена да гони и унищожава всичко, което мърда във виртуалната среда и печели точки, когато прави това

Александър Александров Последна промяна на 29 септември 2016 в 08:43 30144 1

Двама програмисти от института Carnegie Mellon разработиха изкуствен интелект, който може да играе популярната в миналото компютърна игра Doom. И освен това, както посочва технологичната медия Pixelmedia.bg, той е научен да убива хора в нея.

По принцип в повечето видеоигри има своеобразен изкуствен интелект, който управлява виртуалните противници, срещу които играе геймърът. Различното в случая обаче е, че новата програма използва технология, наречена “deep reinforcement learning”, която позволява тя да играе по начин много сходен с този на човека.

По-конкретно тя е създадена така, че да гони и убива всичко, което се движи на гейм - картата. Освен това получава точки при всяко взимане на виртуален предмет (оръжие, здраве или броня), за всяко движение, както и за всяко убийство на виртуален противник. Когато тя бъде уцелена или умре, пък й се отнемат точки.

Въпреки, че това е само игра, някои анализатори вече поставиха въпроса дали е добра идея да се обучава напреднал изкуствен интелект да убива хора. Защото днес той може да оперира във виртуална среда, но в бъдеще сходна система може да заработи и в реалния свят.

През последните месеци развитието на "умни" компютърни програми се ускорява и макар все още никоя да не е преминала Теста на Тюринг, наблюдаваме все повече пробиви в тази област. Те вече побеждават най-добрите хора - играчи на Го, разпознават изображения и глас, управляват леки коли и летящи дронове. А все още липсват ясни и адекватни политики и регулации в областта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

1

Пешо

05.10 2016 в 00:41

И това ако е новина ...