06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Американските шпиони са притеснени от квантовите компютри

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 февруари 2016 в 10:00 63850
Централата на АНС в щата Мериленд Снимка: Wikipedia

Специалистите от Агенцията за национална сигурност (National Security Agency; NSA) на САЩ са "обезпокоени" от перспективата да се появят работещи квантови компютри, става ясно от документ, публикуван на сайта на агенцията.

Причината за тяхното притеснение е, че тези много по-мощни компютри ще доведат до много по-бързо дешифриране на много от използващите се днес криптографски алгоритми.

Представителите на агенцията отбелязват, че въпросът за разработка на криптографски алгоритми, които да са способни ефективно да шифрират данните в ерата на квантовите компютри, вече е актуален.

Проблемът е там, че пълният преход към новите алгоритми може да отнеме до 20 години, а оборудването ще ги използва още 30 години. Според мнението на специалистите от агенцията, през това време е напълно реална възможността да се появи работещ квантов компютър. Неговото съществуване ще постави под заплаха безопасността на държавните и търговски данни във всички сфери.

Като алгоритми, потенциално способни да съхранят нивото на криптозащита след изобретяването на квантовите компютри, Агенцията за национална сигурност предлага използването на симетрично шифриране. Като примери за такива алгоритми специалистите представят SHA-384 и AES-256, въпреки че за надеждността на последния се водят спорове. Използването на симетрично криптиране обаче силно ще забави предаването на данни в интернет, тъй като изисква изначално секретно изпращане на декриптиращия ключ.

От една страна е странно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ се притеснява от прекалено лесно декриптиране на данните - все пак криптирането на файловете много затруднява нейната работа да "вижда" какви файлове си изпращат потребителите и какво съдържат те. От друга страна обаче е логично, че специалистите ѝ алармират за заплахата - не е сигурно дали те ще получат първи новата технология и съответно дали техните "кирливи ризи" няма да се видят от обществото.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.