Chrome започва да блокира Flash в края на годината

Това обаче няма да важи за най-големите уебсайтове, поддържащи технологията

Александър Александров Последна промяна на 18 май 2016 в 09:00 28821 2

Кредит Google Chrome

Уеб браузърът Chrome на компанията Alphabet (до скоро Google) ще прекрати поддръжката на технологията Flash и ще започне да блокира съдържанието, създадено с нея, по подразбиране до края на годината.

Разработената от Adobe технология Flash дълги години беше сред най-популярните инструменти за създаване на мултимедийно съдържание, но напоследък е недолюбвана от много големи компании, включително Google и Apple.

Намерението на Alphabet (Google) е до четвъртото тримесечие на годината да замени Flash с езика HTML5, който е много по-нов и според мнозина специалисти отговаря в по-голяма степен на съвременните изисквания на уеб приложенията.

Все пак блокирането на Flash няма да важи за най-популярните десет уебсайта, използващи стандарта. Сред тях са Facebook, Yahoo, Live, Amazon, Twitch, руските Mail.ru, VK.com и Yandex.ru, както и собственият видео портал на Google – YouTube. Освен това Chrome ще предлага и Flash Player и ако е наистина необходимо потребителят ще получава достъп до него при първото си посещение на съответния сайт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

20.05 2016 в 15:56

Когато го взе Адобе вече беше за изхвърляне. Но те използваха цялото си влияние, за да забавят развитието на алтернативни технологии. Същевременно го раздуха до невъобразима сложност и вкараха в кода му стотици уязвимости, с които го абонираха за CVE каталога. От няколко години едно 90% от корпоративните мрежи активно да го блокират. Пак Флаш вкара антивирусите и в браузърите, което нищо добро не донесе за интернета като такъв.

Да си ходи и да не се връща!

12688

1

Emil Kasamakov

20.05 2016 в 08:32

"Разработената от Adobe технология Flash дълги години беше..."

Дълги години изобщо не беше на Adobe. Флаш се появи в средата на 90-те от популярната тогава фирма Macromedia. И даже не беше съвсем техен, ами бяха купили някакви по-стари разработки.
А Aдобе го купиха едва преди десетина години.