30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Chrome започва да блокира Flash в края на годината

Това обаче няма да важи за най-големите уебсайтове, поддържащи технологията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 май 2016 в 09:00 327302
Снимка: Google Chrome

Уеб браузърът Chrome на компанията Alphabet (до скоро Google) ще прекрати поддръжката на технологията Flash и ще започне да блокира съдържанието, създадено с нея, по подразбиране до края на годината.

Разработената от Adobe технология Flash дълги години беше сред най-популярните инструменти за създаване на мултимедийно съдържание, но напоследък е недолюбвана от много големи компании, включително Google и Apple.

Намерението на Alphabet (Google) е до четвъртото тримесечие на годината да замени Flash с езика HTML5, който е много по-нов и според мнозина специалисти отговаря в по-голяма степен на съвременните изисквания на уеб приложенията.

Все пак блокирането на Flash няма да важи за най-популярните десет уебсайта, използващи стандарта. Сред тях са Facebook, Yahoo, Live, Amazon, Twitch, руските Mail.ru, VK.com и Yandex.ru, както и собственият видео портал на Google – YouTube. Освен това Chrome ще предлага и Flash Player и ако е наистина необходимо потребителят ще получава достъп до него при първото си посещение на съответния сайт.


+ 5
- 1
Когато го взе Адобе вече беше за изхвърляне. Но те използваха цялото си влияние, за да забавят развитието на алтернативни технологии. Същевременно го раздуха до невъобразима сложност и вкараха в кода му стотици уязвимости, с които го абонираха за CVE каталога. От няколко години едно 90% от корпоративните мрежи активно да го блокират. Пак Флаш вкара антивирусите и в браузърите, което нищо добро не донесе за интернета като такъв.

Да си ходи и да не се връща!
+ 5
- 0
"Разработената от Adobe технология Flash дълги години беше..."

Дълги години изобщо не беше на Adobe. Флаш се появи в средата на 90-те от популярната тогава фирма Macromedia. И даже не беше съвсем техен, ами бяха купили някакви по-стари разработки.
А Aдобе го купиха едва преди десетина години.
 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.