10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В бъдеще домовете ще се отопляват за сметка на компютрите (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 февруари 2015 в 12:03 54821
Прототип на сървъра-печка "Хенри" Снимка: Project Exergy

За изпращане на имейли, харесвания във фейсбука, търсене в Гугъл и всевъзможни изчислителни дейности само в САЩ работят 34 въглищни електроцентрали. Около една трета от цялата тази енергия се изразходва за охлаждане на компютърната техника.

Експерти в областта на компютърните технологии недоумяват "Защо трябва да се разхищава толкова топлина?" и основават компанията Project Exergy. Те предлагат да се обърне внимание на топлината, генерирана при компютърните операции, но не като на вреден страничен продукт, а като ценен ресурс, който може да се използва за отопление на помещения.

Представен е доклад с окуражаващи изчисления: изследователи от Microsoft и Университета на Вирджиния са изчислили, че IT-индустрията на САЩ произвежда достатъчно топлина, за да се затопли половината жилища в страната. Тези данни са представени в статия, озаглавена The Data Furnace ("Печка от данни").

Компанията Project Exergy ще произвежда специални нагревателни сървъри, съдържащи компютърни процесори. Тези малки "шкафчета" едновременно ще отопляват жилището и ще поддържат работата на всички смартфони,  таблети и компютри в дома. Колкото повече изчислителна мощ се използва от обитателите на къщата, толкова температурата ще бъде по-висока.

Инженерите са вече изградили първия прототип и са му дали името Хенри. Устройството използва процесор AMD, който поддържа работата на шест карти при температура от 93° C. Чиповете са заобиколени от специални маслени намотки, които абсорбират излишната топлина и след това преминават през водата в близките тръби. Водата се събира в контейнер, който може да бъде свързан към резервоар с гореща вода.

Тази система може да се интегрира с други устройства, които генерират топлина, като хладилници.


Поп Дръвчо 10.02 2015 в 22:17 1
+ 5
- 0
Стигаме до фундаменталния проблем да пренесем топлината там, където ни трябва. Зер домашният компютър топли у дома и без да го искаме, и лятото и тн - там работата е свършена. Топлофикацията също е измислена, лошото е че с такива малки температури няма да стигне далече. А по ред причини големите дейта-центрове не се правят в гъсто населени райони, където да има потребители на топлината.
 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.