Безопасно ли е плуването в ледена вода

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 януари 2020 в 20:00 32217 0

Какво става с човешкия организъм в ледената вода? Нека се опитаме да разберем от гледна точка на физиологията, как нормално средностатистическо човешко тяло реагира на студената и топлата вода.

Как реагират рецепторите за студ

В книгата си "Нервната система в действие" (The Nervous System in Action), Майкъл Ман (Michael D. Mann, Ph.D.) определя четири основни типа рецептори в човешката кожа, реагиращи на: допир, болка, топлина и студ. Прави впечатление, че има два отделни вида температурни рецептори - някои реагират само на топлина, други - само на студ. Рецепторите за допир са най-много - средно 50 на кв. см. кожа. Те са разпределени по цялото тяло почти равномерно. Температурните рецептори са десет пъти по-малко и са разположени много неравномерно. Най-високата концентрация на рецептори за студ има на върха на носа, ушите и на гърдите.

Според наблюденията на учения, човек може да оцени температурата на водата приблизително точно само в границите на 37-38° C, тоест, при температура, близка до нормалната температура на тялото. Интересното е, че хората са склонни да надценяват високите и подценяват ниските температури. Особено погрешни оценки се дават за ниските температури. Ако температурата на водата е 25° C, мнозина казват, че е само 10° C. Усещането и оценката на температурата е силно зависима от това, каква е първоначалната температура на околната среда и каква е степента на промяна. Рецепторите за студ и рецепторите за топлина могат да променят чувствителността си. Така например, от 28°C нагоре температурата на водата трябва да се увеличи с 1° C, за да предизвика усещане за загряване и да се понижи само 0,15° C, за да предизвика усещане за охлаждане.

Чрез измерване на честотата на нервните импулси от рецепторите в кожата, учените откриват, че топлинните рецептори започват да регистрират добре топлината при 30 °C, като максималната чувствителност се проявява при 45°С, а при по-високи температури се включват рецепторите за болка, които предупреждават за опасност от изгаряне. Рецепторите за студ се включват под 35 °C (в диапазона 30-35 °C, действат и двата вида рецептори - и за студ и за топлина). Но при температура от около 5 °С рецепторите за студ изключват. Човек вече не чувства студ или болка - повърхността на кожата не дава сигнали. Ето защо, при бързо потапяне в ледена вода, студ и болка не се усещат.

Какво се случва при зимното плуване

Очевидно е, че човекът не е приспособен за този вид забавление. За разлика от животните, нямаме нито пера, нито достатъчен слой мазнини или козина. Наблюденията на спасители показват, че дълъг престой във вода с температура под 25 °C може да предизвика хипотермия (преохлаждане на организма). Без подходяща подготовка и екипировка, ние сме уязвими към студа.

Но човекът има развит мозък, с помощта на който може да се анализират всички опасности на зимното плуване и от това даже да получава удоволствие. Но не може просто да се хвърлим в ледената вода, неподготвени и без да знаем за възможните последици и реакции на организма. Това е много опасно.

Дори опитните "моржове" почти всеки път трябва да преодолеят сериозна психологическа бариера преди да влязат във водата. Това е нормално и всъщност е защитен рефлекс.

Опасността за организма не е толкова хипотермията, а термичният шок. В първите няколко секунди от потапянето изглеждат за новака най-трудни, но това не е така. Най-опасното време след потапянето е след 30-тата секунда до 3 минути. Именно в това време може да възникне студов термичен шок. Какво се случва в този момент? Човекът притежава рефлекс за гмуркане, в отговор на внезапно потапяне. Под водата, автоматично се задържа дишането, намалява сърдечната честота и скоростта на циркулацията на кръвта. Но когато температурата на водата е под 15°C рефлексът за гмуркане се изключва заради студения шок.

Какво се случва

  • Честотата на дишането се увеличава - недостигът на кислород може да предизвика учестено дишане замаяност и объркване;
  • Способността да се задържа дишането във вода намалява от 1 мин. до 10 сек,
  • Повърхностните кръвоносни съдове се затварят, което води до внезапно повишаване на кръвното налягане, което може да доведе до инсулт.
  • Най-лошото нещо, което може да направите, е случайно да вдишате с потопено лице във водата и да се удавите;
  • Шокът може да предизвика неспособност да се контролира тялото и плуването, което също може да доведе до удавяне.

Всички тези симптоми се появяват по време на първото гмуркане в студена вода и е необходимо да сте наясно с тях. Редовните тренировки на тялото могат да елиминират острата реакция на организма към студа, но не напълно.

Температурата, при която настъпва шокът от студа е различна за всеки, в зависимост от тренираността. Някои опитни плувци чувстват шок само при температури под 10°C.

Има хора, които редовно плуват през зимата и дори получават удоволствие от това. Но не мислете, че всеки от нас може веднага да влезе в ледената вода и нищо лошо да не може да му се случи.

Да не забравяме, че да се плува в студена вода е опасно и трудно. Това изисква постоянни тренировки на тялото. Никой не прави това естествено и лесно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !