Какво представляват сулфитите във виното? Всичко, което трябва да знаете

Ваня Милева Последна промяна на 01 февруари 2022 в 00:00 20517 0

Кредит Pixnio

Сулфитите са хранителен консервант, широко използван във винопроизводството, благодарение на способността им да поддържат вкуса и свежестта на виното.

Въпреки че се срещат в много храни и напитки, те са свързани с дълъг списък от странични ефекти, включително силно главоболие, предизвикано от виното.

Изследванията показват, че тези съединения могат да засегнат някои хора повече от други. Докато някои хора могат да понасят сулфити, други могат да получат сериозни странични ефекти, като копривна треска, подуване и болки в стомаха.

Статия, публикувана в HealthLine, разглежда употребата и страничните ефекти на сулфити във виното, плюс някои лесни начини да ограничите приема на сулфити.

Какво представляват сулфитите?

Сулфитите, наричани също серен диоксид, са химични съединения, които съдържат сулфитен йон.

Те се намират естествено в различни хранителни източници, включително черен чай, фъстъци, яйца и ферментирали храни.

Използват се и като консервант в много храни.

Всъщност тези съединения обикновено се добавят към безалкохолни напитки, сокове, конфитюри, желета, колбаси и сушени или мариновани плодове и зеленчуци, за да забавят развалянето и да предотвратят обезцветяването.

Те се използват и от винопроизводителите, за да помогнат за минимизиране на окисляването във виното и за поддържане на свежестта му.

Благодарение на своите антимикробни свойства, тези съединения могат също да предотвратят растежа на бактерии, за да удължат срока на годност на вината и други продукти.

Употреба

Сулфитите се използват в хранително-вкусовата промишленост като подобрител на вкуса и хранителен консервант.

Те са особено важни в процеса на винопроизводство, в който се използват за подобряване на вкуса, външния вид и срока на годност.

По-специално, те могат да помогнат за предотвратяване на покафеняване на виното, процес, който може да промени цвета и вкуса на виното.

Някои изследвания показват също, че тези добавки могат да помогнат за блокиране на растежа на бактерии, за да се предотврати замърсяване и разваляне.

Освен това, някои видове, като калиев метабисулфит, се използват за дезинфекция на бъчви и оборудване за винопроизводство.

Потенциални странични ефекти

Повечето хора могат безопасно да консумират сулфитите, които са във виното с минимален риск от нежелани странични ефекти.

Според Администрацията по храните и лекарствата (FDA), приблизително 1% от населението е чувствително към сулфити, а около 5% от тези хора също имат астма.

При хората с астма, които са чувствителни към тези съединения, консумацията на вино със сулфити може да раздразни дихателните им пътища.

Тези съединения могат също да причинят главоболие при чувствителни хора.

Едно проучване при 80 души с анамнеза за главоболие, причинено от вино, установи, че консумацията на вино с по-висока концентрация на сулфити е свързана с по-голям риск от главоболие.

Въпреки това, няколко други съединения във виното, като алкохол, хистамин, тирамин и флавоноиди, също могат да допринесат за симптомите.

Докладвани са и други потенциални странични ефекти на сулфити, включително копривна треска, подуване, стомашна болка, диария и, в редки случаи, анафилаксия, тежка и потенциално фатална алергична реакция (1Доверен източник).

Малък процент от населението е чувствително към сулфити и може да получи странични ефекти като главоболие, копривна треска, подуване, стомашна болка и диария. 

Как да намалите приема на сулфити до минимум

Ако смятате, че може да имате чувствителност към сулфити, ограничаването на консумацията им е от ключово значение за предотвратяване на неблагоприятни последици за здравето.

Въпреки че всяко вино естествено съдържа малки количества, много производители са започнали да произвеждат вина без добавени сулфити.

Може също да изберете червено вино, което има значително по-ниски концентрации в сравнение с други сортове, като бяло или десертно вино.

Освен това, не забравяйте да избягвате други храни, съдържащи сулфити, като сушени кайсии, кисели краставички, безалкохолни напитки, конфитюри, желета и сокове.

Четенето на етикетите на храните може да ви помогне да определите кои храни трябва да ограничите в диетата си.

Проверете етикета за съставки като натриев сулфит, натриев бисулфит, серен диоксид, калиев бисулфит и калиев метабисулфит, всички от които могат да показват, че даден хранителен продукт съдържа добавени сулфити.

Тези съединения трябва да бъдат етикетирани в храни и напитки, които съдържат повече от 10 части на милион (ppm) серен диоксид.

Накратко

Сулфитите са химично съединение, използвано за подобряване на външния вид, вкуса и срока на годност на виното и други продукти.

Докато повечето хора могат да понасят сулфити без проблем, някои могат да изпитат болки в стомаха, главоболие, копривна треска, подуване и диария.

Ако сте чувствителни към тези съединения, изберете червено вино или вино, направено без добавени сулфити, за да ограничите консумацията си и да предотвратите негативните странични ефекти.

И винаги консумирайте с удоволствие и мярка. Честит Трифон Зарезан!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !