Ползи и рискове на веганската диета

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 юни 2017 в 08:32 10640 0

Добре планираната веганска диета, освен че помага да отслабнете, е питателна и с разнообразни ползи за здравето, но лошо планираната веганска диета може да повиши някои рискове, пише AuthorityNutrition.

Дебатът за това дали веганството е здравословна диета за хората или води до дефицит на важни хранителни вещества се води от незапомнени времена или най-малкото - от появата на съответните Facebook групи.

Спорът се подхранва от ревностните претенции и от двете страни на оградата. Какво казва науката?

Ползите

Веганската диета обикновено съдържа плодове, зеленчуци, пълноценни зърна, ядки и семена - всички от които са с високо съдържание на витамини, минерали, фибри и полезни растителни съединения (1).

В сравнение с другите диети, препоръчани от здравните власти като American Heart Association, веганските изглежда са до 2.4 пъти по-ефективни за понижаване на нивото на кръвната захар при диабетици ( 2 , 3 , 4 , 5 ).

Освен това, няколко проучвания съобщават, че веганските диети намаляват общите нива и нивото на т.нар. "лош" LDL холестерол ( 6 , 7 , 8 ).

Диета с възможност за понижаване и на нивото на холестерола, и на кръвната захар са особено полезни, тъй като могат да намалят риска от сърдечно заболяване с до 46% ( 9 ).

Проучванията показват, че веганската диета може да намали симптомите на артрит, както и ставни болки, подуване и сутрешна скованост ( 10 , 11).

Рискове на веганската диета

Добре планираните вегански диети се считат за хранителни и безопасни за всички етапи от живота ( 12 , 13 , 14 ).

Но лошо планираните вегански диети могат да увеличат риска от хранителни дефицити и влияят зле на здравето.

Например, веганите често страдат от недостиг на витамин В12. Този риск се очертава особено очевидно за веганите, които не вземат витамин В12 или не ядат обогатени с витамин В12 храни ( 15 ).

Лошо планираните вегански диети могат да са лишени от калций, омега-3 мастни киселини, йод, желязо и цинк ( 16 , 17 , 18 , 19 , 20 ).

Консумирането недостатъчни количества от тези хранителни вещества може да доведе до множество здравни проблеми, включително увреждания на нервната система, хипотиреоидизъм, анемия, костни фрактури и депресия ( 21 , 22 , 23 , 24 ).

Веганите, които не консумират ферментирали храни като кисело зеле могат да получат недостиг на витамин К2, който е важен за сърцето и здравето на костите ( 25 , 26 , 27 ).

Хората реагират по различен начин на диетите с ниско съдържание или без животински продукти - с голяма част от отговора се корени в генетиката и здравето на червата.

Метаболитните вариации на отделния човек може да повлияят на способността му да разгражда веганската храна.

До 45% от хората трудно превръщат бета-каротина, съдържащ се морковите и другите оранжеви зеленчуци в ретинол, активната форма на витамин А ( 28 , 29 ).

По същия начин, заради генетичните си особености някои хора по-трудно поддържат адекватни нива холин, хранително вещество важно за сърцето, черния дроб и здравето на нервната система ( 30 ).

Ако се интересувате от вегански диети, трябва много да помислите за проследяването на приема на хранителни вещества и да проверявате нивата им в кръвта ви.

Добавяйте към вашето меню обогатени с витамини храни или хранителни добавки, както е необходимо.

Веганските диети обикновено съдържат много богати на хранителни вещества храни, които могат да помогнат за намаляване на риска от различни заболявания. Но е важно да се уверете, че вашата диета е добре планирана, за да се избегнат хранителни дефицити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !