Възможно ли е да настинем от студ?

Ваня Милева Последна промяна на 22 януари 2020 в 08:31 20257 1

Кредит: EmeraldCoastUrgentCare

Бабите, които ни съветват да се обличаме по-топло в студените сезони, имат за това основателна причина.

Трудно е да не забележим връзката между студеното време и настинките. Всяка година, по едно и също време, нарастват опашките пред лекарските кабинети и аптеките, а продажбите на антивирусни лекарства достигат върха си.

Важно проучване на изследователи от Йейлския университет, САЩ, установява, че риновирусите - които причиняват обикновената настинка - се възпроизвеждат много по-ефективно, когато температурите в носната кухина изведнъж спаднат (в този случай до около 33° C в сравнение с обичайната телесна температура от 37° C).

Този спад на температурата се случва в носа, когато преминавате от топла къща в студа навън.

Проучването от 2015 г. върху мишки разкри, че вирусите процъфтяват при по-ниски температури, отчасти защото имунната система на организма е по-неспособна да произвежда протеините, необходими за унищожаване на нахлуващите микроорганизми, когато условията са по-студени.

Според проучването, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences,  "колкотопо-ниска е температурата, толкова е по-слаб имунният отговор към вирусите".

С други думи, приказките на бабите ни да се обличаме топло - особено около главата - за да не се разболяваме, може да имат основание.

„Знаем, че когато хората прекарват повече време на закрито, разпространяват повече вируси помежду си“, коментира професор Рон Екълс (Ron Eccles) от Университета в Кардиф. „Но не вярвам, че това е единствената причина за увеличаване на зимните заболявания".

„Студеният въздух стеснява кръвоносните съдове по цялото тяло, включително стотиците малки съдове в носната кухина. Това намалява количеството постъпваща кръв, която доставя имунните клетки, борещи се срещу инфекцията.

„Това може да е още една причина, поради която излизането на студа ви излага на по-голям риск, ако предположим, че вече носите вируса на настинката. Колкото повече стоите на студено, увеличавате риска допълнително", добавя специалистът. „По-лошо е, ако сте неподвижни, тъй като не генерирате телесна топлина, която да поддържа кръвоносните съдове разширени и носната температура по-висока.“

Риновирус. Кредит: Wikimedia Commons

Виновен е риновирусът

Риновирусната инфекция, наречена остро респираторно заболяване, се причинява от вирус от рода Rhinovirus. Болки в гърлото, хрема, треска - това са основните симптоми на заболяването. Според специалистите в есенно-зимния период риновирусите представляват 30-50% от всички случаи на инфекция на т.нар. тежък остър респираторен синдром или ТОРС. Ситуацията се усложнява от факта, че е достатъчно да се ръкувате със заразен човек или просто да сте с него в една и съща стая. Настинките не се причиняват само от риновирус, но той често е причина за усложнения.

Риновирусът за първи път се култивира през 60-те години. Още тогава изследователите откриват, че вирусът се репликира по-добре при температура, малко по-ниска от телесната температура на човека. Опасността от риновирусните инфекции се крие в развитието на усложнения. Така че бронхит, отит и инфекции на синусите често са продължение при хора с отслабена имунна система. Освен това риновирусните инфекции изострят хроничните заболявания. Изглежда без съмнение - ако риновирусът е най-активен при ниски температури, през есенния и зимния период наистина трябва да се обличаме по-топло. Но не всичко е толкова просто.

Как имунната система реагира на настинката?

Изследователи от Университета Корнел решиха да открият как имунната система на човека реагира на риновирусите и на понижаването на температурата. Оказа се, че излагането на студен въздух може да намали способността на тялото да се бори. Така хората, страдащи от нарушения в имунната система и хронични респираторни заболявания, по-трудно се борят с настинките. Освен това при преохлаждане рискът от възникване на простудни заболявания при такива хора значително се увеличава.

Но дори и да сте 100% сигурни, че имунната ви система ще се справи с риновирусите, обличайте се топло и не пренебрегвайте съветите на специалистите. „Прикрийте носа и устата си с шал, когато излизате на студено, особено ако сте предразположени към астма или инфекции на белите дробове. Това затопля въздуха при вдишване", съветва професор Екълс.

Източник:

Is it possible to catch a cold from the cold?, ScieNews

Going out in the chill CAN make you ill: Your mother always warned you - but now experts say she was right all along, DailyMail

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

22.01 2020 в 11:50

Още малко. Ако пък сме много облечени (бабите навличат децата, да не настинат ?!?), единственото охлаждане на кръвта става посредством дишането. "Плиткото" дишане в горната част на гр. кош, създава условия за развитие на "гадовете" в гърлото и води до разболяване от "настинка". Многото дрехи затрудняват играта, с която се достига по-ефективно дишане, с възможност за правилен топлообмен (темпериране) и лошото: с изпотяването - директно се подлагат на охлаждане части от тялото, напр., около врата и започват болежките на гърлото.
Трудно е да се прецени кое обличане ще води до правилно темпериране, та имунната с-ма да е ефективна. Повечето е индивидуално "решение", но децата трябва да пазим от прегряване..., защото се "изстива" от прегряване.