Защо някои хора се справят с грипа по-добре от други? Отговорът може да се крие в детството

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 февруари 2020 в 00:29 7612 0

Кредит pixabay

Защо някои хора преживяват грипа по-лесно от други? Част от отговора може би е свързана с грипните щамове, с които се срещаме в детството според проучване, публикувано в PLOS Pathogens.

Учени от Университета на Калифорния Лос Анджелис и Университета на Аризона откриват, че способността на хората да се справят с грипния вирус се определя не само от щамовете, с които са били заразени през живота си, но и от момента, в който това е станало. 

Изследването предлага обяснение защо някои хора понасят много по-тежко инфекциите от други, дори когато са заразени с един и същи щам на грипния вирус и тези открития могат да помогна за създаването на стратегии за по-ефективно справяне със сезонния грип. 

Някои от авторите на новото изследване съобщават през 2016 г., че излагането на грипни вируси през детството дава частична защита до края на живота срещу далечно свързани с тях вируси. Идеята, че миналият контакт с грипния вирус оказва влияние върху бъдещия отговор на инфекцията се нарича от биолозите "имунологичен импринтинг".

Изследването от 2016 г, оспорва разпространената идея, че излагането на грипен вирус не носи никаква или почти никаква имунологична защита срещу щамове, които могат да преминат от животните на хората, подобни на тези, причиняващи свинския или птичия грип. Тези щамове, причинили стотици случаи на сериозно заболяване и смърт при хората, са глобална заплаха, защото могат да мутират, така че не само да преминат от животните върху хората, но и бързо да се разпространяват от човек на човек. 

В новото изследване учените разследват дали имунологичния импринтинг може да обясни отговора на хората към щамовете, разпространени в популацията и до каква степен може да е отговорен за наблюдаваните разлики в сериозността на протичането на сезонния грип при различните хора. 

За да се проследи как различните щамове на грипния вирус влияят на хората на различна възраст, екипът анализира данните от Департамента по Здравни услуги на Аризона, получени от болници и частнопрактикуващи лекари. 

Два подвида на грипния вирус H3N2 и H1N1 са отговорни за сезонните грипни епидемии през последните няколко десетилетия. H3N2 причинява основната част от сериозните случаи при по-уязвимите възрастните хора, както и от смъртните случаи от грип. H1N1 по-често засяга хора в млада до средна възраст и по-рядко е смъртоносен. 

Данните показват закономерност - хората, които първо са изложени на по-малко опасния щам H1N1 през детството си, имат по-малка вероятност да достигнат до болнично лечение ако отново се сбъскат със същия щам, в сравнение с онези, които първоначално са изложени на H3N2. А хората, срещнали по-рано в живота си H3N2, получават допълнителна защита срещу него по-късно в живота. 

Учените анализират и еволюционната връзка между щамовете на грипа. H1N1 и H3N2 принадлежат на два отделни клона от "семейното дърво" на грипа, обяснява Джеймс Лойд-Смит (James Lloyd-Smith), професор по екология и еволюционна биология от Университета на Калифорния. Инфекцията с единия щам прави имунната система по-добре подготвена за реакция при бъдеща атака на другия, но защитата от бъдещи инфекции е много по-силна, когато човекът е изложен на щам от същата група, с която се е срещал преди. 

Медицинските данни показват и друга зависимост - хора, изложени в детството първо на H2N2, близък на H1N1, нямат защитно предимство при последващи срещи с H1N1. Този феномен е много по-труден за обяснение, защото двата подтипа са от една и съща група и по-ранните изследвания показват, че понякога излагането на единия води до по-добра защита срещу другия.

"Имунната ни система често се бори да разпознае и да се защити срещу близко свързани щамове на сезонния грип, въпреки че те са на практика генетични братя и сестри на щамовете, обикаляли само преди няколко години", обяснява водещият автор Кейтлин Гостик (Katelyn Gostic). "Това е объркващо, защото изследването ни върху птичия грип показва, че дълбоко в имунната ни памет имаме способност да разпознаем и да се борим с по-далечно свързани, генетични трети братовчеди на щамовете, които сме срещали като деца."

"Надяваме се, че изучавайки разликите в имунитета срещу птичия грип - където имунната ни система показва естествена способност да осигури широка ефективна защита - и срещу сезонния грип - където имунната ни система изглежда има повече мъртви точки - можем да открием идеи, полезни за развитието на световните противогрипни ваксини".

По света грипът остава причина за висока смъртност. Последните два грипни сезона са по-сериозни от очакването, обяснява Майкъл Воробей (Michael Worobey), съавтор на изследването от департамента по екология и еволюционна биология на Университета на Аризона. През сезон 2017-2018 в САЩ от грип умират 80 000 души, което е повече от пандемията от свински грип през 2009 г. 

Хората, които са били болни от грип като деца през 1955 - когато върлува H1N1, но не и H3N2 - са имат по-голяма вероятност да бъдат хоспотализирани с инфекция от H3N2, отколкото от H1N1 през изминалия сезон, когато и двата щама са налични, допълва Воробей. 

"Вторият щам, на който сте изложени не е способен да създаде имунен отговор, който да е толкова предпазващ и устойчив, колкото първия", обобщава експертът.

Учените се надяват, че тези открития ще им помогнат да предвидят кои възрастови групи могат да бъдат сериозно засегнати по време на грипния сезон, основавайки се на подтипа, който е разпространен към момента. Тази информация може да помогне и на здравните власти да се подготвят с отговор към вълните, включително и с решение кой трябва да получи ваксини, които са налични само в ограничени количества. 

Източник: Science daily - First childhood flu helps explain why virus hits some people harder than others

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !