Колко горещ може да бъде адът?

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 декември 2016 в 10:00 14820 3

Ад. Средновековна картина на художника Йеронимус Бош.

Според религиозните описания, адът е ... ами много горещ. Но колко точно горещо трябва да бъде, за да може да се каже "горещо като ада"? 

Къде са най-горещите места на Земята и в околностите й разказват Лора Гагъл (Laura Geggel) и Джина Брайнер (Jeanna Bryner) в Live Science

В картините, изобразяващи ада, са пръснати горещи бълбукащи извори, също като тези в Йелоустоун, които имат средно температура около 93° С на повърхността, а са далеч по-горещи само на няколко метра надолу.

Наистина това не е кой знае колко висока температура, която да подхожда за "ад", но все пак, в съчетание със силната им киселинност изворите може да са особено опасни за живите си посетители. 

Гейзерът Норис.

Но нека първо се опитаме да разберем къде точно се намира адът. Повечето религии описват ада като разположен дълбоко под земята. Предполага се, че адът е на еднакво разстояние от Ню Йорк, Пекин или Лондон, например. Така този аргумент показва, че трябва да го потърсим към центъра на Земята, в свръхгорещото желязно ядро ​​на планетата.

Учените все още не са измервали пряко температурата на вътрешното ядро на Земята, но повечето оценки го поставят някъде между 5000 и 6000 градуса по Целзий. Това е доста горещо - достатъчно горещо, за да се разтопи желязото при нормални условия, но постоянният натиск на останалата част от планетата върху него държи твърдо ядрото, което е около една трета от размера на Луната. 

Да, но ядрото на Юпитер е още по-горещо и стига до невероятните 24000º C, според НАСА.

Температурата на вътрешното ядро на Земята е сравнима с тази на повърхността на Слънцето или фотосферата - около 5 500º С. Но на разстояние от около 10 000 км от повърхността на Слънцето, там, където е слънчевата корона, която виждаме като ореол, температурата вече достига един милион градуса. Причината за тази разлика в температурата между повърхността и короната все още не е ясна, макар че има вече някои хипотези.

Снимка: SDO / NASA

Може би се чудите "защо в центъра на Земята е толкова горещо?" Това е комбинация от две неща: първо, всички радиоактивни материали в ядрото на Земята генерират топлина, докато се разпадат. Второ, там е останала топлината още от образуването на планетата. Тази топлина е трансформирана кинетична енергия на материята, която събирайки се, е създала прото-Земята. и сега тази топлина все още се излъчва бавно.

Количеството на тази топлина е огромно. Като цяло, Земята излъчва 46 теравата (TW) топлина от своите радиоактивни материали и първичната енергия. За да се сравни това число, целият свят е използвал 16,5 TW през 2008 г.

Когато Земята най-накрая изразходи топлината си, което ще стане в следващите 5 милиарда или 10 милиарда години, тя ще се превърне в "мъртва" планета като Луната и вероятно тогава всички жители на ада ще си починат от горещината. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

12.12 2016 в 16:17

Ленка винаги има с какво да допълни една дискусия.

15914

1

поп Дръвчо

11.12 2016 в 18:08

А колко горещина може да изпита една така или иначе безплътна душа?