По-топлият свят може да носи повече сняг

Каква е причината за снежния армагедон в САЩ

Наука OFFNews Последна промяна на 25 януари 2016 в 13:00 6428 0

Кредит Ройтерс

Източното крайбрежие на САЩ претърпя една от най-големите снежни бури, връхлитали някога района.

Но откъде е всичкият този сняг? Ако светът става по-топъл, не би ли трябвало и снегът да е по-малко?

"На много места не е така" е изненадващият отговор. На снега му трябва влажен въздух, а по-топлата атмосфера съдържа повече влага.

Също така, въпреки че трябва да е студено за снега, не е необходимо да е прекалено студено. Малко повече от няколко градуса под нулата и големият снеговалеж става по-малко вероятен, тъй като студеният въздух е по-сух и е по-малко вероятно да създаде облаци.

Най-общо казано, по-топлият свят може да означава по-малко дни със снеговалежи, но пък по-тежки снеговалежи през дните, в които вали.

Спътникът Suomi NPP засне този изглед на бурята, която се запъти към Източното крайбрежие през ранните сутрешни часове на 22 януари, 2016 г. Снимка: NOAA

Как глобалното затопляне води до студени зими

Глобалното затопляне може да доведе до локално, но съществено застудяване. 

Как се случва това:

  • Когато ледовете намаляват, остават огромни площи открити води, които за разлика от светлата повърхност на леда, интензивно поглъщат слънчевите лъчи и се нагряват.
  • Нагряването на въздуха от водите на Северния ледовит океан усилва вертикалната циркулация, топлите въздушни маси се издигат, измествайки долните по-студени въздушни маси.
  • Долните слоеве на атмосферата губят стабилност и се променят сезонните схеми на разпределение на атмосферното налягане в Арктика и Северния Атлантик.
  • Вместо топли и влажни въздушни маси от Атлантически океан, пренасяни от западните ветрове, в Европа нахлува студен и сух въздух от Арктика.

Натиснете с мишката за по-голям размер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !