6 съставки в пастата за зъби, които трябва да избягвате

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2022 в 00:01 7177 0

паста за зъби

Кредит Pixabay

Някои от съставките на популярни пасти за зъби може да не са здравословни.

Вероятно използвате паста за зъби ежедневно, но знаете ли какво има в тази тубичка? За съжаление, някои обичайни съставки в пастите за зъби не са тествани задълбочено, съобщава SciTechDaily.

Важно е да знаем какво слагаме в устата си, особено ако го използваме толкова често. И още повече за тези, които имат деца, тъй като децата са по-склонни да поглъщат пастата за зъби.

И така, когато купуваме паста за зъби, какви съставки трябва да избягваме?

Изкуствени багрила

Боите в пастата за зъби правят пастата, която поставяте върху четката си, да изглежда по-атрактивна, но това не я прави полезна. Някои багрила се извличат от петрол или каменовъглен катран, съставки, свързвани с някои видове рак. Кой знае какви са рисковете за здравето, ако поглъщате малки количества всеки ден? Защо да рискувате, когато има пасти за зъби, които не съдържат изкуствени багрила или оцветители?

За да избегнете изкуствени оцветители, потърсете естествени оцветители, като сок от цвекло на прах или прах от куркума, вместо да използвате тези химикали. За да разберете дали вашата паста за зъби съдържа изкуствени оцветители, проверете списъка на съставките за тези често срещани имена: FD&C или D&C, последвано от цвят и номер (напр. FD&C Red No. 40), Blue 1 and 2, Green 3, Orange B, Citrus Red 2, Violet 2). За щастие има пасти за зъби, които не съдържат тези оцветители, достъпни онлайн и в някои магазини за здравословни храни.

пасти за зъби съдържат изкуствени оцветители

Някои пасти за зъби съдържат изкуствени оцветители. Въпреки че могат да направят пастата за зъби да изглежда по-красива, това може да не е здравословният избор. Кредит: Wikimedia Commons

Диетаноламин  (DEA - Diethanolamine)

Диетаноламинът (DEA) е химично вещество, използвано в много продукти, включително и в пасти за зъби. Това е нефтохимическо производно, което понякога се добавя към продуктите като повърхностно активно вещество, емулгатор, пенообразувател и сгъстител. Има го и в козметиката, шампоаните и сапуните. В пастата за зъби помага за предотвратяване на натрупването на зъбен камък и намалява плаката, но има някои недостатъци.

Американската дентална асоциация (ADA) съветва да избягваме на паста за зъби, съдържаща DEA, тъй като това вещество може да реагира с други съставки, образувайки нитрозамини, които са отровни за хората. Възможно е диетаноламинът (DEA) да има канцерогенни ефекти и да причини алергични реакции, особено при хора с определени здравословни състояния. Освен това има опасения, че е хормонален разрушител.

Натриев лаурет сулфат и натриев лаурил сулфат (SLS)

Както натриевият лаурил сулфат, така и натриевият лаурет сулфат (SLS ) са повърхностноактивни вещества, съединения, което подпомагат смесването на водата и мазнините. Използват се и като разпенващ агент в някои продукти за лична хигиена, включително паста за зъби, шампоани и сапуни.

Ключова разлика между натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат е в това, че натриевият лаурил сулфат е по-дразнещ в сравнение с натриев лаурет сулфат, защото последният не разтваря протеините в тъканите като натриев лаурил сулфат.

Шампоаните със SLS могат да увеличат косопада и да причинят изтъняване на косата. 

SLS е във фокуса на много проучвания, които го свързват с дразнене на кожата и други здравословни проблеми - но все още се счита за безопасен от FDA, тъй като нито едно научно проучване не е установило ясно, че SLS причинява рак или други сериозни заболявания. Но SLS може да реагира с други химични вещества в козметичните продукти, произвеждайки нитрозамини, които са канцерогенни.

Тези две съставки обаче са свързани с афти и други раздразнения в устата, така че е най-добре да ги избягвате, ако можете.

пасти за зъби

Имате много различни варианти, когато купувате паста за зъби, така че потърсете такива, които нямат потенциално нездравословни съставки. Кредит: Flickr
(CC BY 2.0)

Триклозан

Триклозанът е антибактериален и противогъбичен агент, който някога е бил често срещана добавка към пастата за зъби. Но може да има някои макар и непреднамерени отрицателни последици, включително:

• стимулира на развитието на резистентни бактерии
• пречи на нормалната хормонална функция: в проучвания при животни, триклозанът е свързан с анормална функция на щитовидната жлеза и костна минерална плътност (мярка за здравето и здравината на костите)
• повече алергични реакции, може би защото намаляването на излагането на бактерии може да попречи на имунната система да се развива както трябва
• нарушена мускулна функция, както е отбелязано при мишки, риби и човешки сърдечни клетки в лабораторни условия.

Има още една причина да избягвате триклозана. Според Американската стоматологична асоциация (ADA), триклозанът може да причини възпаление на венците и езика и да промени нивото на pH в устата, което ще доведе до повишена чувствителност и сухота.

Титанов оксид

Титановият диоксид е често срещана съставка в пастата за зъби. Използва се за избелване на зъбите и намаляване на натрупването на зъбен камък, но също така може да раздразни венците ви. Също така е съставка в слънцезащитен кремове и боя.

Ако имате чувствителни зъби, избягвайте продукти, които съдържат титанов диоксид, известен също като титания (titania). Въпреки че няма доказателства, че малки количества титанов диоксид причиняват вреда, има известен дебат за това колко е безопасен. Най-проблематично е, ако имате чувствителни зъби.

Изкуствени подсладители

Въпреки че не е доказана силна връзка между изкуствените подсладители и рака, проучванията показват, че изкуствените подсладители могат да нарушат чревния микробиом. Така че, въпреки че може да придадат на пастата за зъби приятен вкус, най-добре е да ги избягвате в храните и пастата за зъби.

Има много марки, които използват съмнителни съставки. Така че следващия път, когато пазарувате паста за зъби, прочетете етикетите и изберете такава само с безопасни съставки.

Справка:

  1. Maternal Exposure to Non-nutritive Sweeteners Impacts Progeny’s Metabolism and Microbiome
    Stephanie Olivier-Van Stichelen, Kristina I. Rother and John A. Hanover
    Front. Microbiol., 20 June 2019 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.01360
  2. Yueh MF, Tukey RH. Triclosan: A Widespread Environmental Toxicant with Many Biological Effects. Annu Rev Pharmacol Toxicol. 2016;56:251-72. doi: 10.1146/annurev-pharmtox-010715-103417. PMID: 26738475; PMCID: PMC4774862.
  3. Association Between Urinary Triclosan With Bone Mass Density and Osteoporosis in US Adult Women, 2005‒2010
    Shaofang Cai, Jiahao Zhu, Lingling Sun, Chunhong Fan, Yaohong Zhong, Qing Shen, Yingjun Li
    The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 104, Issue 10, October 2019, Pages 4531–4538, https://doi.org/10.1210/jc.2019-00576
  4. Triclosan/copolymer containing toothpastes for oral health
    Philip Riley, Thomas Lamont; Cochrane Database Syst Rev
    . 2013 Dec 5;2013(12):CD010514. doi: 10.1002/14651858.CD010514.pub2.
  5. “Coal Tar and Coal-Tar Pitch – Cancer-Causing Substances – NCI.” .cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/coal-tar.
  6. CampaignforSafeCosmetics.org. “Nitrosamines”

Източници:

6 Ingredients in Toothpaste to Avoid, SciTechDaily

Good for your teeth, bad for your bones?, Robert H. Shmerling, MD, Senior Faculty Editor, Harvard Health Publishing

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !