Ако ракетите бяха прозрачни (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 май 2020 в 08:40 5816 0

Ново видео показва как би изглеждало, ако четири известни типа ракети бяха прозрачни по време на излитане и отделяне на степените - дори показва как изтича горивото на издигащите се ракети.

Забавната анимация сравнява следните четири ракети отляво надясно:

  • Saturn V, американска свръхтежка ракета, използвана от НАСА между 1967 и 1973 година
  • Космическата совалка на НАСА, която престанаха да използват през 2011 г.
  • Falcon Heavy на SpaceX, свръхтежка ракета
  • Space Launch System (SLS), бъдещата ракета на космическата агенция, която се разработва след оттеглянето на космическата совалка през 2011 г.

Цветът във видеоклипа кодира множеството различни видове ракетни горива, използвани от различните степени на ракетите.

  • Червеното е керосин RP-1, високо рафинирана форма на керосин, реактивно гориво.
  • Оранжевото е течен водород (LH2), обикновено ракетно гориво, използвано от НАСА. Интересното е, че първо се охлажда дюзата на ракетата, преди да бъде запалено от окислител.
  • Синьото е течен кислород (LOX), течната форма на двуатомен кислород, която често се използва като окислител за течния водород в ракетите като RS-25, двигател, използван за космическата совалка.

SLS на НАСА ще смесва LH2 и LOX, за да произведе огромно количество енергия - и вода.

Поради изключително ниската плътност на LH2, SLS на НАСА ще се нуждае от гигантски резервоар за гориво. За да облекчат това, конструкторите са предвидили за ракетата два ускорителя от двете страни, конструктивно производни на пенсионираната космическа совалка на НАСА.

Както Falcon Heavy, така и Saturn V на SpaceX използват усъвършенствана версия на керосин за първата степен, която се изхвърля на определена височина.

Изгарянето на керосин е придружено с вреди за околната среда, тъй като изгарянето му създава огромни количества въглероден диоксид - проблем, който би могъл да стане по-голям, ако планът на SpaceX да стартира ракети на всеки две седмици някога се реализира.

Аниматорът на видеото дори се е сетил да включи нещо "мъничко червеничко" - Tesla Roadster - автомобилът, който полетя в космоса през 2018 г. на изпълнителния директор на SpaceX Илън Мъск.

Източник:

Amazing Vid Shows What You’d See If Rockets Were Transparent, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !