Акупунктурата помага не повече от плацебо

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2016 в 12:17 6301 3

Един обширен преглед на наличните данни относно използването на акупунктура за лечение на хора с хронична болка в кръста показва, че ефективността на тази процедура е спорна.

През 2009 г. Националната служба за здравоопазване на Великобритании (National Health Service, NHS) официално препоръча акупунктура за лечение на хронична на долната част на гърба. Но неотдавна публикуван отчет на британския Национален институт за здраве и хигиена (National Institute for Health and Care Excellence, NICE) като по-висш орган, отменя тази препоръка, пише в сайта на института.

Проведеният мета-анализ на работата на древната китайска практика показва, че за ишиас и други болезнени състояния на кръста, акупунктурата не помага повече от плацебо и препоръката на прилагането й следва да бъде оттеглена.

"За съжаление няма убедителни доказателства за ефикасността на някои общи методи на лечение" - заяви един от ръководите на NICE професор Марк Бейкър (Mark Baker). "Например акупунктурата не се препоръчва за лечение на болки в кръста, ишиас или каквото и да е друго. Просто защото няма доказателства, че помага, а не е имитация на лечение" - добавя изследователят.

Новите препоръки на NICE се появиа след обобщение и строга статистическа обработка на множество предишни данни от научни изследвания и клинични проучвания на използването на акупунктурата - както самостоятелно, така и в комбинация с други лечения.

Учените доказват, че в случаите, когато акупунктурата на пръв поглед показва добри резултати, всъщност ефектът е незначителен.

"Има преки доказателства за факта, че между ефективността на акупунктурата и имитацията ѝ (случайни убождания в произволно избрани места, които не са "енергийни") няма разлика" - добавя д-р Иън Бернщайн (Ian Bernstein).

Между другото слабо се представя и парацетамолът, отбелязва докладът на NICE. Вместо него, авторите препоръчват редовни физически упражнения и лекарства - нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3

01.04 2016 в 13:43

Дори локална акупресура, която е несравнимо по елементарна от акупунктурата помага значително при болки в кръста, доказано и точно, за разлика от високорекламираните мазила - "панацея" като ибупрофен, които не само не помагат, но са с ужасни противопоказания, нищо че не са стероидни.
Проведения "мета-анализ" и това изявление ми звучи като от Магаданския научен институт. Все пак, като сте рекли да кажете А, трябва да можете да кажете и Б. Тогава защо не цитирате и изявлението на д-р Майк Къмингс, който пък изразява съмнение в методиките и оценките на резултатите довели до тази препоръка. И тепърва ще има и консултации и отговорът на British Medical Acupuncture Society също няма да закъснее, а финалната версия на въпросния мета-доклад ще бъде публикувана едва през септември.
Квалифицирани специалисти за акупунктура има малко. Това не е лъжица за всяка уста, и неслучайно дори в родината на метода Китай - първо овладяваш конвенционалната медицина, преди да почнеш да учиш акупунктура.

2

31.03 2016 в 21:39

Подлагал съм се на акупунктура заради болки в кръстта и ефекта е нулев.Никакъв ефект няма и тровенето с нестероидни противовъзпалителни средства,което е и много вредно за здравето.Единствено ефект имат определени физически упражнения,но те са строго специфични,защото други упражнения могат да доведат и до влошаване на състоянието.Аз лично имам 4 дискови хернии-две на кръстта,една по средата на гръбнака и една на врата.Като последната бе предизвикана от йогистки упражнения,с които исках да излекувам другите хернии.Сега правя само едно упражнение и си водя нормален живот.

1

31.03 2016 в 21:03

Глупостите на тази статия са равностойни само на наглостта на фармацевтичните компании, които явно имат намерение да докажат че акупунктиурата "не работи" и е "фалшива медицина". Ако болшинството практикуващи на Запад не знаят как да прилагат акупунктурата по ефективен начин, това не значи, че няма хора, които знаят и умеят да я използват - включително и в България.

Сигурно заради "фалшивината" на акупунктурата, я използваше дълги години като помощно средство един от най-големите невролози в България и доцент в Медицинска Академия, при когото ходеха дори и държавни величия. Да не говорим че това беше може би единствения човек в цялата страна, чийто авторитет при лечението на деца от епилепсия беше непререкаем - естествено, с лекарствени средства, но и с акупунктура като помощно лечение. И накрая, мога да приведа пример с мой близък роднина, който се озова при същия лекар с дископатия, и на когото за 20 дни в болница не помогнаха нищо. След 10 дена акупунктура беше на крака!