Англия одобри употребата на спорна техника за редакция на гените при човешки ембриони

Никола Кереков Последна промяна на 01 февруари 2016 в 17:03 4264 0

Кредит Duncan Hull

Според HFEA, употребата на CRISPR/Cas9 методиката за генно редактиране при човешки ембриони е "технически оправдан подход".

Великобритания одобри молбата на учен да редактира човешкия генетичен код в опит да се пребори с наследствените заболявания.

Критици на решението обаче се страхуват, че новата методика прекрачва прекалено много етични норми, коментира AP.

Специалистката по биология на развитието, Кати Ниакан (Kathy Niakan) е получила разрешение от основния регулатор за изследвания върху фертилитета във Великобритания да модифицира човешки ембриони с помощта на CRISPR/Cas9 технологията за генно редактиране. Ниакан, която работи в Института Франсис Криг в Лондон е кандидатствала за разрешение да използва технологията при изследвания за изясняване на ролята на ключови гени през първите дни от развититето на човешкия ембрион. Учените възнамеряват да проведат изследването си само в рамките на 7 дни, след което ембрионите ще бъдат унищожени.

Институцията HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority), която дава лицензи за работа с човешки ембриони, сперматозоиди и яйцеклетки във Великобритания е одобрила искането на Ниакан на събрание на комитета по лицензите на HFEA на 14-ти януари. Докладът от събранието гласи, че "в крайна сметка, комитета смята, че предложената употреба на CRISPR/Cas9 предлага много добър потенциал за успех и представлява оправдан технически подход за добиване на изследователски данни за функциите на гените при използваните ембриони."

Спорът за етиката на редактирането на ембрионални геноми бушува вече няолко години. Критиците твърдят, че изследвания като това на Ниакан могат да представляват първата стъпка към "дизайнерските бебета" или дори към спорните практики на евгениката.

Но много учени днес приветстват решението на HFEA. "Радвам се да чуя, че HFEA са имали благоразумието да одобрят този важен проект," заявява Питър Брауд (Peter Braude), почетен професор по акушерство и гинекология в King’s College London в изявление разпространено от Научния Медиен Център (Science Media Center) в Лондон днес. "Средставата на генното редактиране ще позволят добиването на нови познания за базовите генетични механизми, които контролират разпределението на клетките в ранния ембрион. Тези механизми са жизнено важни за гарантирането на нормалното здравословно развитие и имплантиране на ембриона и когато проблемите с тях могат да доведат до неспособност за имплантиране в стената на матката на майката и спонтанен аборт. Очаквам с интерес резултатите."

Източници: AP, Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !