Археолози: Камата на Тутанкамон има извънземен произход

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 юни 2016 в 10:37 35667 0

Кредит japantimes.co.jp

Нов анализ на състава на камата, с която е погребан Тутанкамон, показа, че е направена от желязо от метеорит, съобщава Guardian.

Археолози от Италия и Египет са доказали извънземния произход на ножа на Тутанкамон - един от двата кинжала, открити през 1925 г. от британеца Хауърд Картър по време на разкопките на гробницата на фараона.

Изследването е публикувано в списание Meteoritics & Planetary Science.

През 1925 г. археологът Хауърд Картър намира две ками, едната с острие от желязо и една със златно острие по време на разкопките на гробницата на детето-фараон, живяло преди повече от 3300 години. Желязното острие със златна дръжка, украсена с планински кристал, озадачаваше учените в продължение на десетилетия след откриието на Картър - железните предмети са рядкост в древен Египет, а металът на камата няма следи от ръжда.

Учените анализират метала с рентгенов флуоресцентен спектрометър, за да определят неговия химичен състав, и откриват високо съдържание на никел и кобалт, което  "категорично сочи извънземен произход". Те сравняват състава на известните метеорити в рамките на 2000 км около Египет и крайбрежието на Червено море и установяват сходни нива в един метеорит. Това е метеорит, наречен Kharga, намерен на 240 км западно от Александрия, в пристанищния град Марса Матрух.

В полза на метеорния произход на предмета говори и фактът, че египтяните преди около шест хиляди години са можели да работят с мед, злато и бронз, но технологията за обработка на желязо се появила около хиляда години по-късно. Изследователите също така посочват, че в древните египетски текстове нееднократно се споменава за падналото от небето желязо.  

"Древните египтяни са ценели високо метеоритното желязо за производството на фини декоративни или церемониални предмети" - пишат археолозите в изследването.

Древноегипетският фараон Тутанкамон е от XVIII династия на Новото царство и е управлявал около 1332-1323 години преди новата ера. Той е починал на 19 години. Неговата мащеха е Нефертити и баща му - фараонът-еретик Ехнатон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !