Астробиолог: Starship на Илън Мъск е "морална катастрофа" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 октомври 2019 в 00:00 5803 0

SpaceX

SpaceX и нейният изпълнителен директор Илън Мъск работят неуморно, за да достигнат и евентуално да създадат база на Марс, но те могат по невнимание да унищожат всякакъв извънземен живот, който вече съществува на Червената планета.

Най-малкото, без подходяща политика за планетарна защита, бъдещите учени никога няма да могат да разберат кои форми на микробен живот са наистина от Марс и кои са пренесени там по непредпазливост от хората.

Това твърди в статия в The Conversation астробиологът Саманта Ролф (Samantha Rolfe) от Университета на Хертфордшир. Тя провокативно нарича "звездния кораб" Starship "морална катастрофа".

Марс, сниман от роувъра Opportunity. Кредит: 

"Ако SpaceX се отнася сериозно към планетарната защита, бих очаквала да видя някакъв документ за политиката [за планетарна защите] на нейния уебсайт или лесно да я намеря чрез търсене на „планетарна защита на SpaceX“. Но не е така", разказва Ролф. Според нея, ако компанията има строг план за планетарна защита някъде, би трябвало съдържанието му да е публично.

"Изглежда разширяването на границите на изследването на космоса е по-важно от последствията от това изследване".

Ролф посочва противоречията във възгледите на Мъск за астробиологията - че извеждането на човечеството на Марс не би навредило на хипотетични организми, които живеят там, защото вероятно се крият под повърхността, но също така посочва астробиологът - хората може да се наложи да живеят под земята, за да избегнат силната космическа радиация.

„Независимо от тръпката и чувствата на надежда, които носи този вид приключение, само защото можем да направим нещо, не означава, че непременно трябва да го направим, сега или в бъдеще“, пише Ролф.

Като цяло, Ролф твърди, че вероятно нещата ще се объркат доста бързо, ако не бъдат въведени защитни указания преди хората да стигнат до Марс.

„Може ли да сме сигурни, че докато разширяваме границите на изследването на космоса от човека за толкова кратък период от време, няма да бъдат пренебрегнати някои области или няма да бъде позволено да се снижат стандартите?“, пише тя в статията.

Макар очевидно изпращането на хората на Марс да донесе много ползи, рисковете от замърсяване на Марс, заплахата за здравето  на астронавтите и увреждането на околната среда са много реални, подчертава Саманта Ролф.

"Бих казала, че наше морално задължение е да предотвратим подобни щети. Надявам се SpaceX да мисли върху това толкова, колкото и за своите стартови ракети, и бих искала това да стане приоритет за компанията", отбелязва Ролф.

Авторът Саманта Ролф (Samantha Rolfe) е преподавател по астробиология и главен технически сътрудник в обсерваторията "Бейфордбъри" към Университета на Хертфордшир.

Източник: Elon Musk’s Starship may be more moral catastrophe than bold step in space exploration, The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !