Астронавтът Скот Кели порастна с 4 см за годината, прекарана в космоса

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 март 2016 в 10:04 259 0

Скот Кели в МКС, Хелоуин.

Астронавтът Скот Кели заяви в петък пред Reuters, че се завръща от рекордно дългия космически полет с болки в мускулите, болки в ставите, свръхчувствителна кожа и чувството, че е бил далече повече от една година.

Човешкият организъм е подложен на много драматични влияния в космоса и претърпява различни промени, особено при престой за дълъг период от време.

Такива промени е изпитал американският астронавт Скот Кели, който наскоро се завърна от МКС, прекарвайки близо година там.

Например в космоса той е пораснал с 3.8 сантиметра.

Това е съвсем естествен процес. При липса на гравитация, гръбначният стълб не изпитва вертикално натоварване и междупрешленните дискове се разширяват.

Сега астронавтът трябва да бъде много внимателен, защото костите и мускулите му отдавна не са изпитвали натоварването на земната гравитация. Скот Кели ще бъде още една година под наблюдението на лекари, няма дълго време да повдига тежести и т.н.

Интересен е фактът, че Кели има брат близнак, останал на Земята, с когото ще бъде подробно сравнявано състоянието му и ще се изследва въздействието на дълъг престой в космоса върху човешкото тяло.

Мисията на Кели е около два пъти по-дълга, от колкото астронавтите обикновено служат на борда на станцията, защото е част от програмата Pathfinder за подготовка на мисии до Марс, която ще продължи повече от две години.

Наблюденията на астронавта ще помогнат да се разбере повече как ще повлияе на човешкото здраве дългото пътуване до Марс, което е насрочено за следващите няколко десетилетия.

Има и друг интересен ефект. Благодарение на теорията на относителността, времето на бързо движещата се МКС тече малко по-бавно, отколкото на земната повърхност. Според формулата се оказва, че в момента астронавтът е около 0,01 секунди по-млад от връстниците си на Земята.

С колко точно се забавя времето може да получим от формулите за Лоренцовите преобразувания:

Последици, произтичащи от трансформацията на Лоренц, където

  • Δt' - времето между две събития на движещ се обект от гледна точка на наблюдател в покой;
  • Δt - времето между две събития на движещ се обект от гледна точка на наблюдател, движещ се с обекта;
  • v - относителната скорост на обекта
  • c - скоростта на светлината във вакуум.

Ако v = c , то Δt' → ∞ или за частици, движещи се със скоростта на светлината, времето е спряло.

Подобни ефекти ще усетят и астронавтите, които ще се отправят на дълъг полет към Марс - разтягане на гръбначния стълб, отслабване на костите и мускулите. 

Да пожелаем на Скот Кели бързо и успешно възстановяване в условията на земната гравитация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !