08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Бебетата в детските колички са изложени на високи нива на замърсяване на въздуха

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 март 2017 в 12:23 36680
Снимка: Pixabay

Бебетата в детски колички са изложени на по-високи нива на замърсяване на въздуха, когато са непосредствена близост до натоварени пътища, според проучване, измерващо праховите частици за типичен дневен маршрут, цитирано от NewScientist.

Екип от Университета в Съри записват нивата на замърсяване по протежение на 2.7 километра между университета и началното училище в Гилдфорд, Великобритания. Те събират измерванията два пъти дневно, сутрин и следобед, в продължение на 32 дни, като измерват нивата на замърсяване вътре в детска количка и за възрастни на височината на главата им, за да проучат разликите за бебетата и родителите.

Учените установяват, че нивата на замърсяване варират значително по трасето, с махсимални отчети на кръстовища и автобусни спирки. Фините частици показват по-високи концентрации сутрин, отразявйки по-тежкия трафик, докато по-тежките частици са повече в следобедните часове.

Проучването установи малка разлика между нивата на замърсяване при бебетата в колички и възрастните, за разлика от някои по-рано изследвания. Въпреки това опасностите са налице.

Астма и пневмония

Замърсяването на въздуха е тясно свързано с редица неблагоприятни ефекти върху дихателната система, към които децата са особено уязвими. Децата, които живеят близо до натоварени пътища имат по-висок риск от астма, пневмония и намалена функция на белите дробове. Метални наночастици от замърсяване са откривани в мозъка на хората и могат да допринесат и за болестта на Алцхаймер.

"Един от най-простите начини за борба с това е да се използва бариера между децата в количката и изпусканите газове, особено в горещите точки на замърсяване, като задръстени кръстовища, така че родителите могат да се опитат да използват покривалото на количката, ако е възможно", заяви Прашант Кумар (Prashant Kumar), водещ автор на изследването. "Ние работим в тясно сътрудничество с нашите индустриални партньори за разработване на иновативни методи за почистване на въздуха около децата в микросредата на количката."

Но капаците на количките няма да предпазят детето от всички замърсители, а колкото по-дълго е навън, толкова повече частици ще преминат през бариерата.

Други като Джонатан Григ от Университета Queen Mary в Лондон птрепоръчва на родителите по-внимателно и ефективно да избират маршрутите си, като избягват да излагат децата си в опасно замърсени точки. Освен това Григ заяви, че правителството е задължено да се бори за намаляване на замърсяването от пътните превозни средства като "се ​​отървем от старите превозни средства на дизел", което ще подобри състоянието на въздуха дори за хора, които използват един и същ маршрут, отбелязва Григ.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.