Бил Гейтс разкрива коя е най-добрата му инвестиция

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 януари 2019 в 00:00 5942 0

Кредит Wikimedia Commons

Гейтс и съпругата му Мелинда, юни 2009 г.

Бил Гейтс разкри пред The Wall Street Journal най-добрата си инвестиция и тя не е Microsoft. Филантропът и технологичен магнат заяви, че инвестициите в глобалните здравни организации, които купуват и разпространяват лекарства, са се изплатили най-много в дългосрочен план - както по отношение на спасени човешки животи, така и по отношение на изразходваните средства.

"Технологиите са бизнес с върхове и сривове, но  сривовете преобладават. Винаги съм предполагал, че 10% от моите инвестиции в технологии ще успеят и ще успеят много. Останалите 90% очаквам да са провал", пише Бил Гейтс в WSJ .

Гейтс признава, че когато за пръв път напуска Microsoft, за да се занимава с благотворителност, е смятал, че успехът винаги ще го съпътства. "Разбрах, че откриването на нова ваксина ще бъде също толкова трудно, колкото и откриването на следващия технологичен еднорог", обяснява той. Но се оказва, че при ваксините е по-трудно. 

Въпреки това, след две десетилетия работа в тази област, има един вид инвестиции, чийто успех го изненадва и това е закупуването и дистрибуцията на вече съществуващи лекарства. 

"Купуването на медицински консумативи и изпращането им там, където са необходими, може да звучи лесно, дори скучно, но не е", продължава Гейтс. "Спасяването на човешки живот в развиващите се страни често означава да се доставят лекарства в отдалечени села и военни зони."

И през последните 20 години фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е инвестирала 10 милиарда долара в това. Гейтс назовава три организации -  GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunisation - Глобален алианс за ваксини и имунизация), Глобалния фонд (Global Fund) и Глобална инициатива за ликвидиране на полиомиелита (Global Polio Eradication Initiative), които използват част от тези 10 милиарда долара и ги превръщат в спасени човешки животи. Те помагат да се доставят ваксини, медикаменти, мрежи срещу комари за легло и други доставки за борба с болести като малария, СПИН, туберкулоза и полиомиелит, за милиони хора в развиващия се свят.

"Тези организации не са маловажни и ненужни. Всъщност те са най-добрите инвестиции, които нашата фондация е правила", добавя Гейтс.

Според Гейтс ефектът е значителен. За тези 19 години например броят на смъртните случаи на деца под 5-годишна възраст, живеещи в страни с ниски и средни доходи, е намалял с 40%. Смъртните случаи, причинени от СПИН, намаляват наполовина, а случаите на полиомиелит са изключително редки - само 31 са докладвани през цялата 2018 година. 

"Очевидно най-важното е, че са спасени човешки животи", пише Бил Гейтс в WSJ. "Но те също са успешни и по начина, по който инвестициите традиционно са - създават богатство, защото когато хората не са болни на легло, те могат да отидат на работа или училище."

Въз основа на изчисления, направени от Copenhagen Consensus Center, нестопански мозъчен тръст, който разглежда и дава приоритет на решения на глобални проблеми на базата на анализ на разходите, Гейтс успя да сравни икономическия успех на тези инициативи с тези на други възможни решения. Например, ако бяха инвестирани 10 млрд. долара в енергийни продукти, възвръщаемостта щеше да бъде 150 млрд. долара, в инфраструктур - 170 млрд. долара, във финансовата компания Standard & Poor's  - оскъдните 12 млрд. долара - или 17 млрд. долара, ако се включат дивидентите. 

Вместо това, инвестирайки 10 млрд. долара в закупуването и продажбата на лекарства и други медицински консумативи, са получени около 200 млрд. долара социални и икономически ползи. И трябва да признаем, това е доста впечатляващо.

Източник: Bill Gates Reveals What He Thinks Is His Best Ever Investment

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !