Боян Рашев: Възходът на ВЕИ в Европа - чиста енергия или връщане към пещерите?

Боян Рашев Последна промяна на 15 февруари 2020 в 10:52 8540 1

Кредит Pexels

На 19 декември, 2019 г. Европейската агенция по околна среда публикува прессъобщение със заглавие „Възобновяемата енергия в Европа: ключова за климатичните цели, но замърсяването на въздуха се нуждае от внимание“. Новината се базира на техния най-нов доклад за развитието на ВЕИ, в който освен информацията за невероятния напредък се появяват и данни за един страничен ефект от този процес – увеличеното замърсяване на въздуха с фин прах и летливи органични съединения, което се дължи на големия ръст в потреблението на биомаса и биогаз. За разлика от предишни подобни доклади, този път информацията за отрицателни ефекти, свързани с климатичните политики, влиза в самото прес-съобщение, даже и в заглавието.

Да, ама какво от това, когато никоя медия не го отразява? Работата е свършена, данните са публикувани, експертите ги ползват, но посланието не достига до масовата публика. Защото властта не иска да го чуете, камо ли пък да разберете какво означава. Представете си само:

На 12 декември новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ. Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.

Фигура 1. Оценка на ефектите от повишението на потреблението на ВЕИ след 2005 г. върху емисиите на ФПЧ2.5 в ЕС (в абсолютна стойност и като % ръст от националните емисии)

Давам още малко данни, за да стане ясно за какво говорим: Общите годишни емисии на ФПЧ2.5 от отопление на твърди горива в България са около 26 хил. т. Всички знаем до какви тежки последици водят те за качеството на въздуха във всяко едно населено място. Според доклада на Европейската агенция по околна среда ръстът на ВЕИ в ЕС е довел до емитирането на 145 хил. т. повече ФПЧ2.5 през 2018 г. в сравнение с 2005 г. Тоест, благодарение на повсеместното изгаряне на биомаса, което дължим на климатичните политики, през 2018 г. Европа „се радва“ на допълнително замърсяване с фин прах, равно на 5.6 пъти по цялото годишно замърсяване в България. Този допълнителен ръст е равен на 11% от всичките емисии на ФПЧ2.5 в ЕС през 2018 г. Това означава, че спокойно можем да асоциираме с него смъртта на 44 000 от всичките около 400 000 жертви на мръсния въздух на година в ЕС, „зеленият лидер“ на света.

Още нещо: Средният дял на биомасата във всичката произведена ВЕИ енергия в ЕС е 60%. Тоест, Европа реално постига целите си за ВЕИ не толкова със слънчева и вятърна енергия, а преди всичко с изгаряне на биомаса, основно дървесина в домакинствата.

Фигура 2. Еволюция на производството на първична енергия от ВЕИ в ЕС, 2000-2017 г. (данни от Евростат)

Ако трябва да го кажем по най-грубия начин ще звучи така:

Животът на 44 000 европейци годишно е цената, която заплащаме за постигане на целите на ЕС за ВЕИ.

Това е неудобната истина, която Европейската агенция по околна среда практически констатира с проучването си, но няма кой да сведе до вниманието на хората. Някакси не звучи много еко и здравословно, нали?

Точно затова от 2013 г. насам непрестанно говоря, пиша, презентирам и коментирам страничните ефекти от европейските климатични политики, за които никой в „официална“ Европа не желае да говори. Те имат отражение върху какво ли не – от повишаването на цените на тока и енергийната бедност, през прогонването на критично важни индустрии, цените на храните и изсичането на гори в тропиците за биогорива, унищожаването на пейзажите и избиването на грабливи птици от вятърните паркове, до съсипването на почти всички реки на континента от мини-ВЕЦ. Но най-видимото и болезнено въздействие е върху качеството на въздуха, който дишаме. Тук коментирам само отоплението на биомаса, но не трябва да забравяме и другия гигантски компонент на това явление – дизелизацията на автопарка, която се случи в такъв мащаб само в ЕС и също се дължи в много голяма степен на климатичните политики, които дълго време облагодетелстваха по-ефективния, но мръсен дизел в сравнение с бензина и газа.

За пример давам само един слайд от презентация от 2017 г., който казва всичко без нужда от особени разяснения.

Най-жалкото е, че въпреки всичките си климатични заклинания, ЕС изостава както технологично, така и икономически в прехода към чиста енергия в сравнение със САЩ, където не се наблюдава в значим мащаб нито един от гореописаните негативни процеси. Основните причини са, че там всичко се случва много повече на пазарна основа, няма излизане от ядрената енергетика и има огромни количества евтин газ, които са изключително важни за подкрепа на ВЕИ и неутрализиране на въглищата в енергетика, както и за недопускане на биомасата в отоплението на домакинствата. Колкото и да не ни се иска да го признаем, газът е най-ефективният, изобилен, надежден, лесен за транспорт и складиране и мулти-функционален енергиен източник, без който няма как да имаме едновременно чист ток и чист въздух в градовете. Неслучайно, по света се случва газова революция. И това ще продължи до момента, в който се появят евтини технологии за производство, складиране и пренос на огромни количества ток и водород, които към днешна дата не са налични.

Да, Европа може отново да бъде световен лидер. Тя трябва да продължи прехода към чиста и климатично-неутрална енергия. Има начин Зелената сделка да доведе до една по-силна, богата и чиста Европа, в която всички да живеем по-добре.

Но това няма как да се случи, ако първо не си дадем ясна сметка за уроците и грешките дотук и не променим посоката. Европа има нужда от радикална промяна на курса, защото настоящият ни води към еко-пушека в пещерите от миналото.   

***

Авторът Боян Рашев е експерт по управление на околната среда и ресурсите, консултант по устойчиво развитие, основател и управляващ съдружник в denkstatt България.

Оригиналната статия е публикувана в www.sustainability.bg и ни е предоставена от автора й Боян Рашев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

15.02 2020 в 14:22

Хубава статия!