03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Британски учени с идея училището да започва в 10 часа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 септември 2018 в 16:00 133652

Британски учени обявиха, че учебните часове трябва да започват по-късно - 10:00 часа - и това отлагане ще бъде полезно за тийнейджърите.

Според тях обществото обръща твърде малко внимание на биологичния часовник, докато юношите имат биологичен ритъм, който им определя по-късна активност. Това от своя страна означава, че практиката на ранното ставане може да причини недостиг на сън, а това недоспиване може да повлияе на ефективността на учебния процес и здравето.

Експертите по съня обявили тези резултати по време на Британския фестивал на науката в Брадфорд.

Д-р Пол Кели (Paul Kelley) твърди, че подрастващите губят по около 2 часа сън на ден, което по думите му е "огромен проблем за обществото".

Биологичният часовник контролира дневния цикъл на организма ни, като определя кои хормони да се секретират и кои не. По този начин промените в нивата им влияят върху това колко добре можем да се съсредоточаваме, колко бързо работи метаболизмът ни и др.

Всъщност, според учения, биологичният часовник на повечето хора между 10 и 55 години не е пригоден за ранно ставане. 

"Повечето хора се събуждат с помощта на будилници, тъй като не могат да се събудят по естествен начин в часа, който им е нужен, за да отидат на работа", коментира Кели. "И по този начин имаме едно общество, което изпитва недостиг на съня като цяло. Групата на хората между 14 и 24 години изпитва този недостиг най-остро, всравнение с хората в другите възрасти".

Кели и неговите колеги от Оксфорд настояват занятията в училище да започват от 10:00, а тези в университета - от 11:00. Целта е да се получи по-добър синхрон с циркадния ритъм на подрастващите и младите хора.

Експертите по съня подчертават негативния ефект от гледането на монитор на тъмно и като цяло в късните часове на денонощието. Те са причина организмът да пренебрегва естествената си нужда от сън, което от своя страна води до напълняване, депресия и импотентност.

Взирането в източници на изкуствена светлина ни кара и да си лягаме по-късно. Това от своя страна води до това да ставаме все по-трудно и по-късно на сутринта.

Въпреки че съществува вероятност промяната на часовете за начало на училищните или университетски занимания да подтикне подрастващите да си лягат още по-късно, учените биха искали да проведат такъв експеримент и да видят резултата.


Проба 09.09 2015 в 18:27 2
+ 3
- 0
Абе, трябва да се грижим за младите. :)
Поп Дръвчо 09.09 2015 в 17:54 1
+ 8
- 8
Дрън-дрън, биологичният часовник. Биологичният часовник върви както го настроиш. Откакто от ловци-събирачи сме станали земеделци сме се научили да ставаме с изгрева. А че някои хора въобще не им се става е дълга тема.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.