Частни астронавти и колонизация на други планети – на събитие в София

Василена Вълчанова Последна промяна на 30 септември 2021 в 13:17 4373 0

Свикнали сме да мислим за науката като принадлежаща на лабораториите, но какво се случва, когато тя навлезе в реалния живот? Този въпрос задава форума Future Present, организиран от Ratio на 10 октомври в Sofia Tech Park.

Събитието цели да покаже как науката се пренася в ежедневието и превръща това, което до скоро е било само научна фантастика, в норма. За целта на сцената на Future Present ще се появят български и международни гости, които ще разкрият повече за живота на бъдещето.

Основната част от програмата ще бъде насочена към космическото бъдеще на човечеството. Саймън Дженър от Axiom Space ще разкаже как съвсем скоро професията ви може да бъде „професионален частен космонавт“. Axiom Space работи по създаването на първата частна космическа станция, а в началото на 2022 година ще изпрати първите частни астронавти на Международната космическа станция. По време на представянето си, г-н Дженър ще разкрие тайни от тренировъчния режим на астронавтите и изискванията към тях.

И ако за космическите полети вече има осигурен персонал, то следващата стъпка е да намерим най-подходящия начин да заселим други светове. С това се занимава организацията EuroMoonMars, чийто проектен координатор Марк Хеемскерк ще излезе на сцената на Future Present. Той ще представи мисията CHILL-ICE, чиято цел е да създаде хабитати подходящи за използване в пещери от лава на други планети. Това лято се проведе първата симулация в такава пещера в Исландия, където екипът на CHILL-ICE построи успешно такъв хабитат само за 8 часа. Марк Хеемскерк ще покаже задкулусни кадри от мисията, а посетителите на събитието ще могат да видят отблизо хабитата използван в CHILL-ICE.

Колкото по-далеч стигаме в космоса, толкова по-актуален става въпросът за осигуряването на безопасност и общопризнати закони. Космическото право и сигурност са относително нови теми, но те ще осигурят по-добро бъдеще както на Земята, така и в космоса. За бъдещето на сигурността и сигурността на бъдещето ще разкаже Халит Мирахметоглу. Той е Изпълнителен директор на Центъра за космически и авиационни тренировки Гокмен в Бурса, Турция и е консултирал редица космически проекти, включително сателитния проект на Европейската Обсерватория GOKTURK1.

На сцената на Future Present няма да присъстват само международни лектори – ще бъде отделено внимание и на български научни предприемачи, които доказват, че науката създава успешни бизнеси. На специална сцена ще бъдат представени стартиращи компании, работещи в сферата на роботиката, здравната индустрия и космическите разработки.

Всеки желаещ може да присъства на Future Present, като до 5 октомври билетите за събитието са на специални по-ниски цени.

Пълната програма ще видите в сайта на организаторите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !