Диференциални уравнения стават повод за подозрения в тероризъм

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 май 2016 в 12:13 8718 0

Кредит The Washington Post

Guido Menzio, професор по икономика в Университета на Пенсилвания.

Мургав икономист, който се занимава с диференциални уравнения, става повод за задържане на самолет, защото съседката му не може да различи математически изчисления от арабски език.

Вечерта на 5 май самолет на авиокомпанията American Airlines се подготвя за рутинен 40-минутен полет (рейс 3950) от Филаделфия до Сиракуза (Ню Йорк). Пътниците заемат местата си. На борда нямало нищо необичайно, докато в салона не влязъл подозрителен мъж на около 40 години, с къдрава коса, тъмна кожа и екзотичен чужд акцент. Потънал в мисли, той сяда, изважда бележника си и започва да пише нещо напрегнато, разказва The Washington Post.

Първа подозира, че нещо не е наред седящата до него 30-годишна руса американка. Вижда в бележника му странни символи и изчисления. Жената събира смелост и се опита да започне разговор с непознатия, но той й отговаря едносрично и очевидно не желае контакт. Това е изключително подозрително.

Жената се оказва умна и смела. Тя се престорва, че чете книга, но успява тайно да предаде на стюардесата бележка с предупреждение към екипажа.

Екипажът бързо се ориентира в ситуацията. Полетът се забавя с половин час без обяснение, а след това самолетът изведнъж се обръща и тръгна обратно към терминала. Жената е смъкната от самолета и съпроводена до специална стая, а на пътниците е съобщено, че полетът се отлага по някакви формални причини.

След това в салона се появява пилотът на самолета, който придружава истинския виновник - подозрителния мургав пътник в друго помещение за разговор с някакъв агент. Той внимателно обяснява на човека, че причината за забавянето на полета са показанията на неговата съседка по място, която е съобщила за шифровани бележки. Ето защо, казал агентът, на него се гледа като заподозрян в терористична дейност.

Гуидо Менцио (Guido Menzio), както се казвал заподозреният, се засмял и обяснил, че записките му не са шифър или бележки на арабски. Това е просто математика, по-точно - диференциални уравнения. Самият Гуидо Менцио е професор в Университета на Пенсилвания и е добре известен в своите среди с работата си върху теорията на търсенето в областта на микроикономиката.

Миналата година дори печели престижната награда Carlo Alberto Medal за най-обещаващ италиански икономист под 40 години.

Професорът обяснил на агента, че лети в Онтарио на научна конференция, на която се очаква да направи презентация на научната си работа върху прогнозните икономически ефекти от промените в номиналните цени и дисперсията на цените за достигане равновесие със зададени параметри. Може би симпатичната руса съседка не е много запозната с математиката - и просто не е разбрала, че професорът проверява свойствата на икономически модел. Кой знае, може би не е в състояние да различи диференциални уравнения от арабски език?

Менцио показал записките си - и го оставили да се върне на мястото си.

В крайна сметка самолетът все пак излита след два часа и половина закъснение.

Професор заяви в интервю за The Washington Post, че с него са се отнасяли учтиво, но все още е притеснен от инцидента като знак за нарастващата параноя и ксенофобия в обществото. Ако си малко мургав, вече си подозрителен и дори математически формули могат да станат основание за разпит.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !