Дивите пчели работят вместо домашните

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 юни 2015 в 16:17 5674 0

Кредит Keith Williamson/Flickr

Дивите пчели имат много по-голямо значение за опрашването на растенията, отколкото се смяташе досега, според мащабно изследване.

Международен екип от учени са проучили данни, получени от 90 научни статии и 1394 полеви експедиции на пет континента. Била прегледана информация за около 74 000 пчели, принадлежащи към 785 различни видове , представляваши 13% от всички познати видове пчели.

Новината е изненадваща, но тревожна - оказа се, че опрашването на повечето култури - от плодни дървета до плантациите с какао и кафе - се извършва основно от дивите, а не от домашните пчели.

Понастоящем, 2% от видовете диви пчели опрашват около 80% полетата и градините по света, като се започне от ябълки и цветя до кафеени плантации.

"Човешката история е пълна с примери за продоволствени кризи, причинени от прекомерната зависимост от една-единствена култура или тенденция към намаляване на броя на видовете", каза проф. Саймън Потс (Simon Potts), директор на Центъра за агроекологични изследвания в Университета в Рединг, Великобритания и съавтор на изследването, публикувано вчера в Nature Communications.

Факт е, че пчеларството в света е в упадък, кошерите стават все по-малко. Оказва се, че сега опрашването на културите зависи от дивите пчели. Ако нещо стане и с тях, което не е невъзможно, светът може да се окаже пред опасност от продоволствена криза.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !