Днес отбелязваме Деня на астероида

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юни 2022 в 00:00 15367 1

Кредит Debbie Lewis

На 30 юни светът отбелязва Международния ден на астероида.

Празникът е учреден през 2016 от Общото събрание на ООН. Денят на астероида се провежда в деня на годишнината на най-разрушителното попадение на астероид в новата история на човечеството, което става в Сибир на 30 юни 1908 г., известно като "Тунгуският метеорит". По всяка вероятност малък астероид се е взривил над р.Тунгуска, Сибир, с мощност 10 – 40 мегатона тротилов еквивалент и опустоши площ от около 2072 км- размерите на един голям град.

Подробности за стотиците събития по света - филми, концерти, презентации на учени и космонавти за астероидите и как да защитим нашата планета от попадение на астероиди - ще научите от сайта на събитието asteroidday.org.

Ето какво налага нуждата от отбелязването на Деня на астероида, според съоснователя му д-р Брайън Мей, астрофизик, китарист и автор на песни за групата Queen:

"Нашата цел е да се посвети една ден всяка година, за да се запознаят хората с астероидите, с произхода на нашата Вселена и да се подкрепят необходимите мерки, за да се наблюдават, проследяват и отклоняват опасните астероиди от орбиталния път на Земята. Астероидите са природно бедствие и ние знаем как да го предотвратим".

Според организаторите това е глобална кампания за разясняване на опасността, която представляват астероидите за Земята и какво можем да направим, за да защитим нашата планета от астероидни удари.

Неочаквано някакъв обект навлезе в атмосферата над Урал рано сутринта на 15 Февруари, 2013 г. Огненото кълбо експлодира над град Челябинск, в резултат на което нанесе повреди на сгради и наранявания на около 1500 души. Тази снимка е направена от Алекс Алишевскич около минута, след като забелязва взрива.  Alishevskikh / Flickr

Почти всеки ден покрай Земята прелитат малки, а понякога и по-големи небесни тела. Това ни напомня, че нашата планета не е защитена, ако точно към нас се насочи гигантски астероид.

Имат ли план специалистите на НАСА и Европейската космическа агенция или всички просто се надяваме да не се случи?

Как можем да спасим нашата планета? Може ли да се приложи методът на Брус Уилис от филма "Армагедон"?

Земята е постоянно бомбардирана от космоса. В повечето случаи става дума за прах или дребни камъни, които се изгарят в атмосферата, преди да достигнат земната повърхност. Ние ги забелязваме в най-добрия случай като красива падаща звезда в нощното небе.

Но понякога идва нещо по-голямо. 

Какво би станало, ако голям астероид ще се насочи към Земята? Какво могат да направи човечеството и дали ще може да спре голям астероид?

Първо трябва да разберем какво се случва. Трябва да разберем, че в момента някой астероид се е насочил към Земята. След това да правителствата и учените ще трябва да установят какво могат да направят в съответните им области. И накрая трябва да знаем какви са възможностите, ако инцидентът е все пак неизбежен.

1. Сега не можем да направим нищо

Отговорът на първия въпрос, за съжаление е, че засега вероятно не сме в състояние да предотвратим сблъсъка.

"Точно сега не можем да направим абсолютно нищо", коментира почетният професор по физика в Института "Нилс Бор" Малте Олсен (Malte Olsen) в датското издание Videnskab.

"Проблемът е, че дори и да го открием, какво можем да направим? Ще отнеме години, за да се построи ракета за мисия, а в момента обикновено не можем да предвидим дали астероид ще премине близо до Земята по-рано от няколко седмици".

Скоростта на реакцията е основният проблем днес, мисли така и Микаел Линден-Вьорнле (Michael Linden-Vørnle), астрофизик и водещ консултант в датския Институт за космически изследвания DTU Space.

"Ранното предупреждение е ключов момент. Ако има достатъчно време, тогава имаме шанс, ние имаме основните технологии, които трябва са достатъчни, за да решат проблема. Но това няма значение, ако просто не сме готови", - отбелязва той.

За щастие вече са в ход необходимите действия, коментира Лине Друбе (Line Drube), д-р на астрономическите науки, специалист по астероидите в Института по Планетарни изследвания в Берлин.

Тя участва в няколко международни проекта, които имат за цел да се разработи план за действие при опасно приближаване на астероиди, които учените наричат ​​"близки до Земята обекти" (Near Earth Objects — NEOs).

"Всичко започна с проекта NEOSHIELD 1, когато Европейската комисия за пръв път заяви, че имаме нужда от план, в случай на опасност от сблъсък с астероиди. Сега сме ангажирани в продължението​ на проекта, програмата NEOSHIELD 2. Нашата група се състои от учени, инженери и други специалисти, които внимателно проучват и сравняват астероидите и търсят начини за предотвратяване на сблъсъка ", - заяви тя.

2. Формулиране на проблема: какво трябва да се направи?

През 1998 г. НАСА си постави за цел: до 2008 г. да открие и каталогизира 90% от всички NEOs с диаметър повече от километър, които могат да се сблъскат със Земята. Проучванията показват, че обект с диаметър по-малък от километър ще доведе до значителни местни или регионални щети, но няма да доведе до глобална катастрофа.

Откриването през 2009 г. на близък до Земята обект с диаметър 2 - 3 км показа, че са намерени далеч не всички по-големи обекти.

Преди около десет години пред Международната астрономическа общност бе поставена задачата да се определят до 2008 орбиталните параметри на най-малко 90% от близко преминаващите астероиди по-големи от 1 километър и да започне работа по определянето на орбитите на всички NEOs с диаметър по-голям от 150 м. 

"Целта е да се засекат най-малко 90% от астероидите, чиито размери надвишават 140 метра. По-големите по-лесно се контролират, защото те просто по-лесно се виждат, но тези, които са по-малки, много трудно се откриват", - коментира Микаел Линден-Вьорнле.

Него никой не го очакваше

Мнозина си спомнят снимките и видеоклиповете, заснети в Русия през 2013 г., когато 20-метров астероид експлодира над град Челябинск. Експлозията бе видима в радиус 100 километра, а повече от 1000 души са пострадали заради взривната вълна.

Това бе неочаквано.

"Той се появи посред бял ден, когато небето естествено бе светло и още невероятно трудно бе се види такъв малък обект, движещ се при това със скорост 66 000 километра в час. Той просто не може да се засече", - обяснява Лине Друбе.

"Така че не можем да разчитаме да се предскаже появата на абсолютно всички малки, но все пак потенциално смъртоносно опасни за нас", - разказва Микаел Линден-Вьорнле.

"Що се отнася до по-малките астероиди, често нямаме друг избор, освен да вдигнем глава и да се надяваме на най-доброто", - коментира астрономът.

Фрагменти от 20-метровия астероид, които избухна в Русия през 2013 г. (Снимка: Line Drube)

3. Методът на Брус Уилис е в краен случай

"За щастие, учените са определили орбитите на повечето от най-големите астероиди, наречени "глобални убийци", защото се смята, че те могат да причинят вреда на целия свят", - коментира Лине Друбе.

Но в случай, че внезапно от сините небеса ни застраши "глобален убиец", учените в запас имат разработени няколко различни антиастероидни проекта.

И да, в това число влиза и методът на Брус Уилис, предвиждащ експлозия на атомна бомба на астероид, както е направено във филма "Армагедон".

"Но това ще бъде вероятно в най-краен случай, защото използването на ядрени оръжия от политическа гледна точка е много сложен въпрос. Така че за това може да стане дума само в случай на много голям астероид и само ако има много малко време преди удара," - обяснява Лине Друбе.

Освен това този вариант може да доведе до повече проблеми, отколкото ще реши, смята Малте Олсон.

"Ако се взриви атомна бомба на астероид, най-вероятно ще се получи така, че вместо един голям ще се появят 10000 малки астероида, които постоянно ще бъдат заплаха и чиято траектория е още по-трудно да се изчисли. Така че това ще бъде нещо като модифицирано самоубийство".

Йонен пастир или гравитационен трактор

По принцип има два подхода към проблема, казва Микаел Линден-Вьорнле:

"Или да се унищожи обекта или да се промени траекторията му".

Засега разполагаме със следните три предложения, което изглежда реалистично, според изследователите:

1. Да се изстреля с голяма скорост космически кораб право в астероида и по този начин да се отклони от курса му към Земята. Този метод е описан, например, в един проект на НАСА Deep Impact и космическата програма AIDA, която се състои от две програми DART и AIM, съвместна работа на Европейската космическа агенция и НАСА. За проекта AIDA обаче е отказано допълнително финансиране, но в момента учените работят по подобен, но по-евтин вариант на мисията.

2. Да се стартира космически кораб с голяма маса и да се позиционира близо до астероида, така че с течение на времето да измести астероида от орбитата му благодарение на гравитацията си. Но това може да работи само за малки астероиди и ако имаме време за това. Този проект на НАСА се нарича още "Гравитационен трактор".

3. Третият вариант е да се изпрати йонна пушка близо до астероида, която да бомбардира скалата с радиация и в крайна сметка да я принуди да промени първоначалната си орбита. Този проект на ЕКА, наречен Ion Beam Shepherd, може да се използва, за да се разчисти и космически боклук.

Спорна идея: да се боядиса астероида в бяло

Малте Олсен и Микаел Линден-Вьорнле споменават и следната възможност, включваща т.нар. ефект на Ярковски. Но Лине Друбе не смята, че това е част от сериозните решения и да го нарича "идиотски подход".

Все пак ефектът на Ярковски, наред с други методи, ше бъде изследван и проверен от мисията на НАСА OSIRIS Rex.

Той се основава на следния принцип:

Ефектът възниква, когато въртящ астероид се нагрява от Слънцето. Когато топлата страна се завърти и остане в сянка, тя излъчва топлина, която действа като двигател и променя траекторията на астероида. Например, ако се боядиса едната страна на астероида в бяло, това може да повлияе на траекторията, тъй като отражателната способност и по този начин и нагряването ще се промени. Поне на теория.

Източник: Wikimedia Commons

При ефекта на Ярковски се появява слаб реактивен импулс за сметка на топлинното излъчване от нагряващата се през деня и изстиваща през нощта повърхност на астероида, което му придава допълнително ускорение.

1. Топлинното излъчване от астероида
2. Въртене на астероида
2.1 Повърхност, осветявана през деня
3. Орбита на астероида
4. Топлинното излъчване от Слънцето.


Нито един от тези споменати противодействия могат да се осъществят от днес за утре, отбелязва Микаел Линден-Вьорнле.

"По принцип това може да сработи, но теорията и практиката са съвсем различни неща. Ние трябва да изградим системи устройства, да ги изпробваме и после да ги изпратим. Дали това ще функционира ефективно, дали ще се окаже на оптималното място, всичко това ще стане ясно, когато настъпи решаващият ден", коментира ученият.

За разлика от земетресенията, срещу удар от астероид може да направи нещо

"Въпреки че да се следят всички летящи скални парчета в Слънчевата система и в един прекрасен ден да излетим и да променим траекторията им или да ги взривим може да изглежда невъзможна задача, друга алтернатива нямаме", коментира Лине Друбе.

Земетресенията едва ли могат да се предотвратят, но може да се противодейства на приближаващ се астероид. (Снимка на земетресението в Непал 2015г: ABIR ABDULLAH)

За разлика от природните бедствия като земетресенията, срещу астероидите може да направи нещо и това е задължително. "Ако един ден пристигне съобщение, че в момента към нас се е насочил астероид, аз съм сигурна, че хората ще очакват от нас да имаме някакъв готов план за спасение" - заключава изследователката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

30.06 2017 в 13:22

Значи довечера ще си пуснем Куин и ще се почерпим с един астроном.