14 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Доказаха съществуването на нов континент (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 февруари 2017 в 09:00 249260
Снимка: Te Ara

Новоопределеният континент Зеландия е 4.9 милиона км2 и представлява район в югозападната част на Тихия океан, който някога е бил част от древния суперконтинент Гондвана, а днес 94% от него е потопен, според изследователски екип, ръководен от Геоложката агенция на Нова Зеландия GNS Science, съобщи sci-news.com.

Освен че е седмият по големина континент, Зеландия е най-младият, най-тънкият и най-потъналият.

Статията е публикувана онлайн в списанието GSA Today.

Повечето хора гледат на континентите и океаните като отделни обекти, суша и вода по повърхността на Земята. Но дори и с бегъл поглед може да се види проблема.

Северна Америка и Южна Америка наистина са отделни континенти, но имат тясна връзка чрез Панамския провлак. Къде и защо се разграничават Европа, Африка и Азия?

Според геолозите континентите са големи, разграничими части континентална кора.

Въз основа на различни линии геоложки и геофизични данни, натрупани през последните две десетилетия, Ник Мортимър и екипът му твърдят, че Зеландия не е колекция от частично потопени континентални фрагменти, а общ континент. NC – New Caledonia; WTP – West Torres Plateau; CT – Cato Trough; Cf – Chesterfield Islands; L – Lord Howe Island; N – Norfolk Island; K – Kermadec Islands; Ch – Chatham Islands; B – Bounty Islands; An – Antipodes Islands; Au – Auckland Islands; Ca – Campbell Island. Изображение: Nick Mortimer et al

Новата публикация от геолога д-р Ник Мортимър (Nick Mortimer) и съавтори следвайки този принцип, подхвърлят една завладяваща идея - континента Зеландия.

"Няколко острова, включително Нова Зеландия и Нова Каледония, са свързани с потопена континентална кора, обхващаща голяма площ земна повърхност", - обясняват авторите.

"Този район има повишена батиметрия (мярка на дълбочината на водата в океаните) спрямо заобикалящата океанска кора, разнообразни и богати на силиций скали и сравнително дебела земната структура".

"Изолацията му от Австралия и голямата му площ подкрепят неговата дефиниция като континент - Зеландия", подчертаха геолозите.

Опростена карта на тектоничните плочи на Земята и континентите, включително Зеландия: районите на континенталния шелф са показани в бледи цветове. Изображение: Nick Mortimer et al

Зеландия е приблизително с площта на Индийската плоча и също като Индия, Австралия, Антарктида, Африка и Южна Америка е бивша част от Гондвана.

Освен че е седмият по големина континент, Зеландия е най-младият, най-тънкият и най-потъналият.

"Идентифицирането на Зеландия като геоложки континент, а не сбор от континентални острови, фрагменти и парчета, по-точно представя геологията на тази част на Земята", заявиха учените.

"Сега използваните конвенции и определения на континенталната кора, континентите и микроконтинентите не се нуждаят от промяна, за да се вмести Зеландия."

Приблизително 94% от площта на Зеландия в момента е потопена.

"Това не е уникално  - незамръзващата Западна Антарктида също до голяма степен е потопена," - коментират д-р Мортимър и колегите му.

"Зеландия и Западна Антарктида са били в непосредствена близост един до друг в югоизточния край на Гондвана". Зеландия е представлявала приблизително 5% от площта на суперконтинента Гондвана, според екипа.

"Зеландия показва, че голямото и очевидното в природните науки може да остане незабелязано" - заключават авторите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.