Древна структура от мамутски кости разказва повече за оцеляването през ледниковия период

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 март 2020 в 00:40 9587 0

Кредит A. Pryor et al./Antiquity 2020

Кости от поне 60 мамута участват в изграждането на този гигантски пръстен, една от най-старите и най-големите структури, изграждани от древните човеци през ледниковия период.

В продължение на 20 000 години костите на десетки мамути стоят заедно в голяма структура, направена от древни човеци по време на ледниковия период в Европа. Сега, в публикация в Antiquity, археолози описват живота на древните ни роднини във времена на лишения. 

Костенки 11 е добре познат археологически обект, разположен на около 500 км южно от Москва. Тук археолози от Университета на Ексетер откриват кръгова конструкция с диаметър 9 м, съставена почти изцяло от големи кости на мамути, използвана за подслон от древните хора по време на последния ледников период, започнал в Северна Европа преди около 75 000 години и приключил преди около 18 000 години. Климатичните реконструкции от онова време предполагат, че летата в региона са били къси и хладни, докато зимите са били дълги и студени, често с температури достигащи -20°C и по-малко.

За да се справят със суровата околна среда, ранните човеци строят заслони от кости, извадени от животински гробища. В обекта Костенки 11 има общо 51 долни челюсти и 64 индивидуални черепа, използвани за попълване на стените на структурата и след това разпръснати из вътрешността. Учените откриват и кости от северен елен, кон, мечка, вълк, както и от червена и полярна лисици. 

Структурата от мамутски кости е покрита от по-малко от метър отлагания. Кредит: Alex Pryor

Вътре са открити и оставки от овъглено дърво и други меки недървесни растения, което предполага, че хората са горили дърво и кости и са събирали растения, използвани за употреба като лекарства, нишки и платове. Допълнителното откритие на повече от 50 овъглени семена предполага, че хората вероятно са готвели растения, т.е. са се научили да откриват ядливи растения дори във времената на изключително оскъдни ресурси. Наблизо са открити стотици дребни парчета от камъни и кремък, които вероятно са използвани за лов и разфасоване на животни.


Учените откриват и кости от елен, кон, мечка, вълк и червена и полярна лисици. Кредит: Alex Pryor

Всичко това заедно представлява "рядък пример за живот на палеолитни ловци-събирачи в сурови условия", когато оцеляването е трудно и ресурсите са оскъдни. Много групи древни човеци напускат региона, когато температурите спадат, създавайки големи структури от кости по пътя си към по-топъл климат. Но какво може да е отделило Костенски 11 от другите потенциални спирки?

"Една възможност е, че мамутите и хората може да са дошли групово в района, защото е имало естествен извор, който е осигурявал незамръзнала течна вода през зимата - което е рядко в този период на екстремен студ", смята водещият автор на изследването д-р Александър Приър (Dr Alexander Pryor).

Възможно е извор, намиращ се наблизо, да е довел древните хора и мамутите до мястото на Костенки 11. Кредит: Alex Pryor

Съществуват около 70 познати подобни структури в Украйна и западната руска равнина, но Костенки 11 е вероятно един от най-старите обекти в района. 

"Тези открития хвърлят нова светлина върху предназначението на тези мистериозни обекти. Археологията ни показва повече за това как са оцелели нашите предци в това отчайващо студено и сурово време на кулминацията на последния ледников период", обяснява Приър. "Повечето други места на подобна географска ширина в Европа са били изоставени по това време, но тези групи са успели да се адаптират, за да откриват храна, подслон и вода."

Източник: IFLScience - Ancient House Constructed Of Mammoth Bones Uncovered In Russia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !