Древно изригване на вулкана Тоба почти е унищожило озоновия слой

Преди около 74 хиляди години колосално изригване довежда до отслабване на озоновия слой, рязко охлаждане и поставяне на човечеството на ръба на изчезването.

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2021 в 00:00 9886 0

Планината Синабунг, Индонезия. Кредит: Unsplash

По време на ледниковия период, преди около 74 хиляди години, се е случило едно от най-големите изригвания през последната геоложка ера. От супервулкана Тоба, намиращ се на мястото, където сега е Индонезия, са изхвърлени над 2800 кубически километра лава и пепел. Попадайки в атмосферата, тези частици отслабват светлината и предизвикват настъпването на вулканична зима.

Предполага се, че тогава младото човечество почти изчезнало като се е получило генетично „тясно гърло на бутилка“, през което са оцелели не повече от 3 000-10 000 души на планетата, въпреки че тази версия често се оспорва. Освен това разрушаването на озоновия слой, което отслабва защитата на Земята от слънчевата ултравиолетова радиация, би могло да допринесе за тази катастрофа.

Това са констатациите на нова статия, публикувана в Communications Earth and Environment.

„Тоба отдавна се счита за причина за ефекта на „тясното гърло на бутилка“, но данните за промените в температурата и влажността не показват събития, които биха могли да имат толкова пагубен ефект върху човечеството“, смята водещият автор Сергей Осипов (Sergey Osipov) от Химическия институт към „Макс Планк“. "Посочваме, че в тропиците основният фактор на еволюцията е ултравиолетовото лъчение на повърхността. Климатичните условия стават по-важни само в по-нестабилните региони, далеч от тропиците".

Сферите на илюстрацията по-горе представляват обема на изригната тефра за някои от най-известните експлозивни вулканични изригвания. Въпреки че повечето хора вярват, че Везувий (79 г. сл. н. е. - изригването, погълнало Помпей), планината Сейнт Хелънс (1980 г.) и планината Пинатубо (1991 г.) са огромни, те са много малки в сравнение с древни изригвания като Wah Wah Springs, Тоба, Йелоустоун или Long Valley Caldera. Кредит: Wikimedia Commons

Големите вулканични изригвания отделят газове и пепел, които създават аерозолен слой, отслабващ слънчевата светлина в стратосферата, причинявайки охлаждане на повърхността на Земята. Тази "вулканична зима" има многобройни въздействащи ефекти, като по-студени океани, по-продължителни събития като Ел Ниньо, глад и болести.

„Озоновият слой предотвратява достигането на високи нива на вредното UV лъчение до повърхността“, обяснява Осипов. "За да се генерира озон от кислорода в атмосферата, са необходими фотони, които да прекъснат връзката O2. Когато вулканът отдели огромно количество серен диоксид (SO2), получената вулканична струя абсорбира UV лъчението, но и блокира слънчевата светлина. Това ограничава образуването на озон, създавайки озонова дупка и повишава на вероятността от високи дози ултравиолетово лъчение".

Екипът изследва нивата на UV лъчение след изригването на Тоба, използвайки климатичния модел ModelE, разработен от NASA GISS (Институт за космически изследвания "Годард"). Те моделират възможните последици от изригвания с различни размери на Тоба на суперкомпютъра Shaheen II.

Техният модел показва, че облакът от серен диоксид, излязъл от Тоба е изчерпал глобалните нива на озон с цели 50%. Освен това те откриват, че въздействието върху озона е значително, дори при сценарии с относително слаби изригвания. В резултат на това рисковете за здравето от по-високото UV лъчение на повърхността са повлияли значително на степента на оцеляване на хората.

Според Осипов резултатите са сравними с последиците от ядрената война, производителността на растенията и водните екосистеми рязко е спаднала.

„Излизането навън без UV защита може да причини увреждане на очите и изгаряния за по-малко от 15 минути. С течение на времето ракът на кожата и общото увреждане на ДНК също могат да доведат до намаляване на населението".

Справка: Osipov, S., Stenchikov, G., Tsigaridis, K. et al. The Toba supervolcano eruption caused severe tropical stratospheric ozone depletion. Commun Earth Environ 2, 71 (2021). https://doi.org/10.1038/s43247-021-00141-7

Източник: Ancient volcanic eruption destroyed the ozone layer
KING ABDULLAH UNIVERSITY OF SCIENCE & TECHNOLOGY (KAUST)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !