03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

ЕКА ще получи 1.4 млрд евро за марсоход, въпреки провала със Скиапарели

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 декември 2016 в 14:27 63562
Прототип на европейския марсоход. Илюстрация: ESA

22-те държави-членки на Европейската космическа агенция (ЕКА) и партньорските страни като Словения и Канада се споразумяха да отпуснат допълнителни средства за космическата програма с повече от 1.4 милиарда евро, съобщава AFP.

Това ще позволи да се продължи работата по проекта на марсохода в рамките на програмата ExoMars и да се поддържа участието на агенцията в мисиите на Международната космическа станция (МКС). 

Проектът за марсохода вече имаше финансови затруднения, поради което стартът бе отложен от 2018 на 2020 година. ЕКА също потвърдиха участието си в МКС само до 2020 г., въпреки че други членове настояваха да продължат своята работа най-малко до 2024-та.

За да продължи работата по програма ExoMars бе необходимо разширение на бюджета с приблизително 400 милиона евро. Още близо един милиард евро бе отпуснат за мисиите на МКС. 

Съветът одобри отпускането на средства месец и половина след катастрофата на модула Скиапарели, който трябваше да тества технологиите за кацане за бъдещия марсоход. Независимо от това мисията бе призната за частично успешна, тъй като достави на орбита около Марс сондата Trace Gas Orbiter, която в момента изпълнява редовни маневри и през 2017-та трябва да започне работа. Освен това са получени данни от "Скиапарели" по време на спускането (около 600 мегабайта) , които ще бъдат използвани за разработването на спускаемия апарат с марсохода.

Основната цел на на програмата ЕкзоМарс е търсене на следи от живот на Марс. ЕКА вече е инвестирала 1.5 милиарда евро в проекта. 


+ 1
- 0
Зависи какъв смисъл слагаш в думата провал. Мисля, че трябва да сме по-щадящи към подобни начинания понеже да приземиш марсоход не е като да хванеш влака София-Варна.
+ 0
- 0
Е нали това със Скиапарели не беше провал?

... или беше?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.