Една от най-редките костенурки на света почина

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 април 2019 в 15:46 4480 0

Последната гигантска мекотела костенурка (Rafetus swinhoei) при опит за оплождане от 2015 г. Кредит: Scientific American

Най-рядката костенурка в света е една стъпка по-близо до изчезване, след като единствения женски индивид почина в Китайски зоопарк, оставяйки след себе си едва три живи индивида от този вид. 

Гигантската мекотела костенурка (Rafetus swinhoei), на възраст повече от 100 години, почина в зоопарка Суджоу в Южен Китай.

В този зоопарк се намира и мъжка костенурка от вида. Многократните опити двойката костенурки да се възпроизведат по естествен начин остават неуспешни.

Смъртта на женската настъпи след поредния пети опит тя да бъде изкуствено оплодена, за да бъде продължен вида. Медицинските изследвания преди процедурата показват, че костенурката е била в добро здраве, но въпреки това тя умира ден след опита. 

Управата на парка съобщи, че китайски и чуждестранни експерти ще разследват причините за смъртта на костенурката и ще бъде проведена аутопсия, както и че тъканта на яйчниците вече е отделена за изследвания.

Освен мъжката костенурка от същия зоопарк, има само два известни представители на този вид, които живеят свободно във Виетнам, но полът им не е известен, според еколозите. 

Гигантските мекотели костенурки, най-големите сладководни костенурки на земята достигат до дължина 100 см и 100 кг тегло. 

Основният хабитат на този вид е била реката Яндзъ други вътрешни реки на Китай, въпреки, че водният живот в китайските реки сериозно е намалял след векове лов, а напоследък десетилетия от замърсяване, речно плаване и екологични разрушения, дължащи се на водноелектрическите язовири.

Източници: BBC, The Guardian, CBS News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !