Една от най-редките котки попадна във фотокапан (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 май 2017 в 11:35 10030 0

Кредит Borneo Nature Foundation

Един мъжки от застрашената борнейска котка (Catopuma badia) е уловен от една от 52 автоматични камери на остров Борнео (Калимантан).

Откритието означава, че има нова популация в гористата местност в централната част на острова, където този вид не е забелязван преди, съобщава Университета на Ексетър.

Този вид тропически гори, където провеждахме проучването, обикновено не се смята за много ценен от консервационна гледна точка, - разкзва Франк ван Веен (Frank Van Veen) от университета в Ексетър. - Въпреки това открихме, че тази област е смес от различни дървесни видове, заради което може да обитава голямо разнообразие от диви животни, а сред тях - и застрашени видове. Откриването на борнейската котка тук подсказва, че не може да се правят предположения за консервационната стойност на останалите тропическите гори, както и че наземните проучвания са важни за опазването на разнообразието на живите организми".

"Дивите котки са едни от най-трудните за изучаване видове в дивата природа. Те са потайни, водят самотен живот и добре се маскират. Независимо от това познанията ни за потайните диви борнейски котки се подобриха, благодарение на технологии като фотокапаните" - коментира Сюзан Чейн, ко-директор на WWF Борнео

Учените се отнасят доста предпазливо към находката на борнейска котка на повече от 60 км от най-близкия известен район на местообитание. Те не разкриват точното място на откритието, защото гората не е защитена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !