Електроенергията е само 9% от крайното енергийно потребление

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 януари 2019 в 00:01 5269 0

Източник: Global Energy Statistical Yearbook 2018

Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите, отбелязва в пост във Facebook:

Първата електроцентрала в света стартира работа преди 137 г. Това е революционен момент в историята - електричеството обещава да бъде новата чиста и удобна енергия и много хора тогава си мислят, че то скоро ще захранва всички човешки дейности.

Днес делът на електричеството в крайното енергийно потребление на световно ниво е 9 процента (виж графиката горе, която е сред малкото включващи традиционната биомаса). Всичко останало е директно изгаряне на някакви въглерод-съдържащи горива. Все още по-голям дял (10%) заемат даже традиционните енергийни източници - дървесина, отпадъци от биомаса и изсъхнали животински изпражнения.

Активисти, политици, лобита и медии непрекъснато ни бомбардират с данни колко голям дял от електричеството вече се произвеждал от вятър и слънце и как светът можел да се декарбонизира за нула време, ако поиска.

Не, не може. Причините са много. Но най-важната е, че делът на електричеството в енергийното потребление е ужасно нисък и се увеличава изключително бавно, ако това изобщо се случва. В Дания и Австрия например стои на 18-19% от 1990 г. насам и не мърда. И за това си има причини, произтичащи от законите на физиката и икономиката, които не могат да бъдат преодолени със заклинания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !