Европейската комисия издаде атлас на катастрофите

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 май 2017 в 09:00 4419 0

Кредит Pinterest

Наводнение в Словения.

Съвместният изследователски център (Joint Research Centre - JRC) на Еврокомисията публикува ново издание на "Атлас на планетата на хората", в който се оценява приноса на човешкия фактор в природните бедствия през годините 1975-2015. 

Един на всеки трима души в света е изложен на земетресения, количество, което почти се е удвоило през последните 40 години. Около 1 милиард в 155 страни са изложени на наводнения и 414 милиона живеят в близост до някой, а 220 до най-опасните вулкани. А в България 282 390 души живеят в райони, застрашени от наводнения, 4% от цялото население.

Първото издание на "Атлас на планетата на хората" (Atlas of the Human Planet) излезе през 2016 г.. В основата на документа са резултатите за дистанционното наблюдение на Земята, на базата на около 12.4 трилиона сателитни изображения и пространствено моделиране. Базата данни е публично достъпна и позволява да се проследи динамиката на човешкото присъствие в различни области от 1975 година насам. Според анализ през 2015 г. площта на населените места на планетата се е увеличила с 2.5 пъти, а броят на хората, - 1.8 пъти. По-голямата част от населението живее в големите градски центрове.

Сега сътрудниците на JRC на ЕК представиха статистиката от природни бедствия през последните 40 години. Резултатите от проучването са публикувани на страницата на Европейската комисия.

Все повече и повече хора и имущество са изложени на природни бедствия

Атласът обхваща шест основни природни бедствия: земетресения, вулканични изригвания, цунами, наводнения, тропически циклони и бури. Глобално опасността за хората от тези бедствия се е удвоила между 1975 г. и 2015 г. най-вече заради урбанизацията, увеличаването на населението и социално-икономическото развитие. Някои от опасностите, представляват заплаха за изключително голям брой хора в някои места по света.

Въпреки че подобни катастрофи са свързани с природните сили, върху тях може да влияят и антропогенни фактори. Например, обезлесяването, увеличава риска от наводнения. Обезлесяването също е свързано с вероятността за поява на урагани. 


Европейски страни с над 50 000 жители подложени на опастност от наводнения / ©EU, 2017

Земетресенията представляват заплаха за една трета от населението. Според учените най-голямата заплаха е сеизмичната активност. Броят на хората, живеещи в сеизмични райони се е увеличил с 93% за 40 години (от 1,4 милиарда през 1975 до 2.7 през 2015 г.). 

Повече от 170 милиона души в Европа са потенциално изложени на земетресения, почти една четвърт от общия брой на населението. В Италия, Румъния, Гърция това са над 80%т  цялото население.

11 милиона европейци живеят в рамките на 100 км от активен вулкан, чийто изригвания могат да засегнат жилищата им. А застроените площи в близост до вулкани се е увеличила с 86% от 1975.

Тропически циклони могат да съсипят живота и домовете в почти 90 страни. Тропически циклони представляват заплаха за 1,6 милиарда души в 89 страни, в сравнение с 1 милиард през 1975 г. През 2015 г. 640 милиона души са били изложени на на силни циклони, най-вече в Китай и Япония. Освен това, 50 милиона китайци са изложени на тропически бури като следствие от тропическите бури, с почти 20 милиона повече през последните 40 години. В същото време, населението на САЩ е четири пъти в по-голяма опастност на цунами от Китай, но по-малко, отколкото в Япония.

Наводненията са най-честите природни бедствия. Населението на света на потенциално изложени на наводнение е около 1 милиард в 155 страни през 2015 г. 11% от площта застроената на Земята е потенциално изложени на тази опасност. Делът от населението в риск в Азия и Африка е съответно 76,9% и 12,2%.

Германия има най-голям брой хора, изложени на наводнения, около 8 милиона души (10% от населението на страната), следвана от Франция с 5,7 милиона (9%).

Наводненията са единственото природно бедствие, в статистиката на което попада и нашата страна. В България 282 390 души живеят в райони, застрашени от наводнения, 4% от цялото население.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !