ExoMars се подготвя да спусне "Скиапарели" на Марс (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 октомври 2016 в 13:52 7079 0

Кредит ESA

"Скиапарели", спускаемият модул на Европейско-руската мисия ExoMars 2016, която стартира на 14 март тази година, в сряда, 19 октомври, ще навлезе в областта на платото Меридиана (където работи марсохода Opportunity), близо до екватора на Марс точно в 17:48:11 ч българско време.

Орбиталната станция Trace Gas Orbiter с модула "Скиапарели" се приближи до Марс и се приготви за началото на работата на мисията "ЕкзоМарс". Центърът за контрол на полетите в немския град Дармщад предаде на космическия апарат нужния набор от команди, съобщават от пресслужбата на Европейската космическа агенция (ESA).

Предадените команди трябва да гарантират спускането и приземяването на "Скиапарели" в автоматичен режим, дори ако се загуби връзката с всички орбитални космически апарати, които служат като ретранслатори.

"Скиапарели" трябва да се отдели от Trace Gas Orbiter на 16 октомври. Апаратът ще навлезе със скорост 21 000 километра в час в странната атмосфера на Марс и след това с помощта на средства като топлинен щит, парашути и реактивни двигатели ще се осигури забавянето му и мекото кацане. 

Спускането и кацането приличат на тези на Curiosity, който се приземи на Марс от Skycrane на 12 август 2012 .

Видео за спускането и кацането на Скиапарели, което ще продължи около шест минути.

След кацането си модулът ще започне изпълението на научната си програма. Тя ще продължи поне два дни. Поради ограничения капацитет на батериите, "Скиапарели" ще работи само в определени периоди от време - около шест часа на ден. Задачите му включват анализ на влажността, атмосферното налягане и температурата, скоростта на вятъра, както и измерване на магнитното поле на Марс.

Събраните данни ще се предадат на преминаващите над апарата изкуствени спътници на Марс. Планирани са общо 46 сеанса: 18 с Mars Reconnaissance Orbiter, 8 с Odyssey и 6 с MAVEN, (сонди, управлявани от НАСА), както и 14 с Mars Express, изстрелян от ESA.

Trace Gas Orbiter след раздялата си със "Скиапарели" ще започне маневри по излизане на стабилна орбита, които ще продължат около една година. След това сондата ще започне да събира информация за газовия състав на марсианската атмосфера, особено за сезонното и географското разпределение на метана.

Текущата мисия е да се тестват технологиите, необходими за изпълнението на втората фаза на ExoMars, включваща доставка на марсоход. Началото й е планирано за 2020 година. 

На Марс в момента работят пет изкуствени спътници (освен изброените по-горе и индийския Mars Orbiter Mission) и два марсохода - Opportunity и Curiosity.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !