06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Финландия е на път да стане първата страна, която ще забрани въглищата за производство на енергия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 ноември 2016 в 09:00 87792
Снимка: Breaking Energy

Правителството на Финландия обмисля забрана на изгарянето на въглища за производство на енергия до 2030 г., съобщи NewScientist.

"По принцип, въглищата ще изчезнат от финландския пазар", за Петер Лунд (Peter Lund), учен от Университета Аалто (Aalto University) и председател на енергийната програма на Консултативния съвет на Европейските научни  академии.

Основите на забраната вече са положени. Използването на въглища намалява с постоянна тенденция във Финландия от 2011 г. насам, а страната сериозно инвестира във възобновяеми енергийни източници.

Скандинавските цени на енергоносителите, с изключение на въглищата, падат от 2010 г. В резултат на тези промени, въглищните централи в момента са консервирани и затворени в цяла Финландия, като въглищата осигуряват само 8$ от енергията в страната.

Радикална стъпка

Независимо от благоприятните обстоятелства, стъпката все пак ще е радикална, ако Финландия стане първата страна, внесла в закон, забраняващ въглищата. Това я поставя пред всички други страни.

Няколко държави - включително Великобритания, Австрия и Холандия - са обявили планове за постепенно отстраняване на въглищата като енергоносител в рамките на 10 или 15 години. Министър-председател на Франция обяви миналата седмица, че страната ще затвори всички свои въглищни централи до 2023 г.

Канада, например, обяви в понеделник, че ще преустанови използването на въглища до 2030 г. Но нейната пътна карта позволява на провинциите употребата на въглища след тази дата, при условие че намаляват емисиите с улавяне и съхранение на въглерода.

Очаква се Финландия да направи официално изявление за намерението си днес, 24 ноември. Стратегията за енергетиката и климата се очаква да бъде представена във финландския парламент за одобрение през март.

"Тези действия са важни предшественици за прилагане на последните положителни сигнали в използването на въглищата", коментира Лунд, позовавайки се на стагнацията на потреблението на въглища в Китай и неговия план за намаляване на дела на горивото в енергийния микс. "Колкото повече страни се присъединят към клуба на поетапно спиращите употребата на въглищата, толкова по-добре за климата, тъй като това ще принуди другите да ги последват".


+ 1
- 0
Абсолютно съм съгласен с тебе Попе! При положение, че навлизат нови начини за генериране на енергия не трябва да се дава предимство на отживели вече такива.
+ 3
- 0
Хич не ми е жал нито за пушливите въглищни ТЕЦ, нито за миньорите които са най-благодатната среда за отглеждане на левичарски радикални структури.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.