Фосили на 7 милиона години може да са от най-ранния известен човешки прародител, ходил на два крака

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2022 в 00:01 4527 0

Представяне на начините на придвижване, практикувани от Sahelanthropus
Представяне на начините на придвижване, практикувани от Sahelanthropus. Бипедализмът (ходенето на два крака) е бил разпространен сред най-ранните известни представители на човечеството, вероятно на земята, но също и по дърветата. Съществува съвместно с други видове движение по дърветата, включително движение на четири крака с помощта на здраво захващане с ръце, което ясно се различава от това на горилите и шимпанзетата, които използват фалангите си за опора („ходене с кокалчета“). Кредит: Sabine Riffaut, Guillaume Daver, Franck Guy / PALEVOPRIM / CNRS – University of Poitiers

Преминаването към ходене на четири към това на два крака, или усвояването на бипедализма, е основен етап в еволюцията на нашия вид.

Затова учените се стремят да посочат точно кога се е случило и ново проучване показва, че адаптацията се е случила преди около 7 милиона години.

Констатациите се основавайки се на подробен анализ на вкаменелости от бедро (бедрена кост) и предмишница (лакътна кост) от Sahelanthropus tchadensis, най-старият представител на човешкия вид.

Тези вкаменелости са открити за първи път в пустинята Джураб, Торос-Менала. в централноафриканската държава Чад през 2001 г.

Пустинята Джураб, където са намерени вкаменелостите, останки на Sahelanthropus tchadensis. Кредит: MPFT, PALEVOPRIM / CNRS – University of Poitiers

Около вкаменелостите обаче се води оживен дебат дали те действително принадлежат на Sahelanthropus tchadensis или на древна маймуна, и доколко всеки от двата вида е могъл да възприеме походката на два крака. Тези въпроси стават все по-неприятни, тъй като учените все повече подозират, че преди около 7 милиона години маймуните и хоминините са развили различни начини за ходене в изправено положение, някои от които по-ефективни от други.

Хоминини и хоминиди

Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата, включително и съвременни хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

Преди това находки от череп, челюст и зъб, открити в Чад през 2001 г. и 2004 г., са класифицирани като останки от S. tchadensis. Находките са единствените други вкаменелости, приписвани на вида, въпреки че някои изследователи тогава също предполагат, че всъщност тези фосили са на древна маймуна.

Анализите на трите кости на крайниците показват, че те принадлежат на идентифицирания по-рано вид Sahelanthropus, заявяват палеонтолозите Гийом Давер (Guillaume Daver) и Франк Ги (Franck Guy), и двамата от Университета в Поатие, Франция, и техните колеги.

На базата на вътрешните и външните характеристики на костите на краката публикуваното в Nature изследване затвърждава идеята, че тези вкаменелости са на най-ранния познат хоминин, който е ходил изправен по земята или Sahelanthropus.

Вляво: 3D модели на посткраниалния материал на Sahelanthropus tchadensis. Отляво надясно: бедрената кост, в заден и медиален изглед; дясната и лявата лакътна кост, изглед отпред и отстрани. Вдясно: Пример за анализ, извършен за тълкуване на локомоторния режим на Sahelanthropus tchadensis. 3D карта на вариация на кортикалната дебелина за бедрените кости на (отляво надясно) Sahelanthropus, съществуващ човек, шимпанзе и горила (в изглед отзад). Този анализ позволява на авторите да разберат вариациите на механичните ограничения на бедрената кост и да интерпретират тези ограничения по отношение на локомоторния режим. Кредит: G. Daver et al. Postcranial evidence of Late Miocene hominin bipedalism in Chad. Nature. Published August 24, 2022. doi: 10.1038/s41586-022-04901-z.

Бедрената кост и лакътните кости са подложени на набор от измервания и анализи, засягащи както външната им морфология, така и вътрешните им структури с помощта на микротомографско изображение: биометрични измервания, геометрични морфометрии, биомеханични показатели и др. Тези данни са сравнени с тези от относително голяма проба на съществуващи и изкопаеми маймуни: шимпанзета, горили, орангутани, миоценски маймуни и членове на човешката група (Orrorin, Ardipithecus, австралопитеци, древни Homo, Homo sapiens).

Структурата на бедрената кост показва, че Sahelanthropus обикновено е ходел на два крака на земята, но вероятно също и се е катерел по дърветата. Според резултатите от лакътните кости, този двукрак наш предшественик се е придвижвал по дърветата с форма на квадропедализъм, тоест  катерене с помощта на здраво захващане с ръце, което ясно се различава от това на горилите и шимпанзетата, които използват фалангите си за опора („придвижване на кокалчета“).

Заключенията от това проучване, включително идентифицирането на обичайно ходене на два крака, се основават на наблюдението и сравнението на повече от двадесет характеристики на бедрената и лакътна кост. Това е най-пестеливото тълкуване на комбинацията от тези черти. Всички тези данни подсилват концепцията за много ранно придвижване на два крака в човешката история, дори ако на този етап са били практикувани и други начини на придвижване.

Справка:

G. Daver et al. Postcranial evidence of Late Miocene hominin bipedalism in Chad. Nature. Published August 24, 2022. doi: 10.1038/s41586-022-04901-z.

R. Macchiarelli et al. Nature and relationships of Sahelanthropus tchadensis. Journal of Human Evolution. Vol. 149, December 2020, 102898. doi: 10.1016/j.jhevol.2020.102898.

M. Cazenave et al. Calcar femorale variation in extant and fossil hominids: Implications for identifying bipedal locomotion in fossil hominins. Journal of Human Evolution. Vol. 167, June 2022, 103183. doi: 10.1016/j.jhevol.2022.103183.

Източници:

Ancient Human Ancestor Walked on Two Legs 7 Million Years Ago, Scientists Find, ScienceAlert

7-million-year-old limb fossils may be from the earliest known hominid, Science News

Sahelanthropus, the oldest representative of humanity, was indeed bipedal...but that’s not all!, CNRS, EurekALert!  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !