ГМО-бебетата ще се въстановяват по-бързо и от евентуален инсулт и мозъчни травми

Липсата на специфичен ген може да спомогне възстановяването от инсулт

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 февруари 2019 в 11:10 4923 0

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Според ново проучване, хора, на които им липсва определен ген, могат да се възстановят по-лесно от инсулт и други мозъчни травми, в сравнение с тези, които го притежават, съобщават Live Science.

Става дума за същия ген CCR5, който китайски учен използва, за да редактира гените на два ембриона с инструмента CRISPR и да ги направи резистентни към HIV, за което вече Ви разказахме в тази статия. Лекарството, наречено Maraviroc, блокира рецепторите за CCR5 и така пречи на CCR5 белтъкът, синтезиран под диктовката на CCR5 гена, да се свързва с тях. 

В новото проучване, публикувано в списание Cell, учените откриват, че когато дават на мишки лекарството, за да блокират CCR5 рецепторите им, те повишават контрола над походката и крайниците си. Въпреки, че мишките не са получавали удар, това може да помогне в лечението на хора, изпитващи трудности да се движат и да контролират части от тялото си, в следствие на инсулт. 

Но само защото нещо има ефект върху животни, не означава, че ще има и съвсем същия ефект върху хора. Затова, за да изучат ролята, която CCR5 може да изиграе при хора, възстановяващи се от инсулт, учените си съдействат с колеги от Университета в Тел Авив, които вече проследяват възстановяването на почти 450 пациента, получили слаб или средно силен инсулт. 

Много от тези пациенти не са имали генът CCR5, според думите на първия автор д-р Томас Кармайкъл (Dr. Thomas Carmichael), професор по неврология в Калифорнийския Университет в Лос Анджелис. "Този ген често отсъства при евреите Ашкенази и много от изследваните пациенти са такива," добавя Кармайкъл. 

Както се очаква, учените откриват, че пациентите, които не притежават гена се възстановяват по-добре, както физически, контролирайки движенията си, така и умствено с подобрение в паметта, говора и вниманието, в сравнение с тези, които  гена. 

Кармайкъл твърди, че едно от възможните обяснения за откритието е, че липсата на гена CCR5, предотвратява загубата на връзки между мозъчните клетки, намиращи се близо до мястото на инсулта и също стимулира появата на нови връзки в по-отдалечени зони на мозъка. Обратно на това, мозъците на пациенти, носители на гена, може да имат намалена способност за промяна и реорганизация. 

Д-р Хайди Шамбра (Dr. Heidi Schambra), директор на Невро-епидемиологията в болницата Langone Health към Университета в Ню Йорк, която не е част от изследването, твърди, че "резултатите предполагат нов подход към възстановяването след удар или травматична увреда на мозъка".

Графично изображение: S. Thomas Carmichael et al., CCR5 Is a Therapeutic Target for Recovery after Stroke and Traumatic Brain Injury, Cell, Published: February 21, 2019

Но за да може Maraviroc са бъде използван за лечение на пациенти, възстановяващи се от инсулт е необходимо първо да премине през клинични изпитвания, за да се разбере точно колко добре действа с тази специфична цел, пояснява тя. Затова и сега изследванията преминават във фаза 2 на клинично проучване, за да се даде отговор на този въпрос. 

И въпреки, че отсъствието на CCR5 може да изглежда полезно, този ген може да има и приноси, обяснява Кармайкъл. Предходни изследвания предполагат, че генът играе важна роля при спирането на образуването на спомени. Спомените се получават, когато група мозъчни клетки се свържат, следвайки общ стимул. За да се спре процесът, CCR5 спира клетките от свързване. Например ако отидете в кухнята и счупите яйце в тиган, ще искате да запомните, че сте го направили. Но няма да искате да свързвате в този спомен и силния шум, идващ от задния двор в този момент. Точно тук се предполага, че се намесва генът CCR5. 

И все пак, Кармайкъл подчертава, че ако докладите за генно редактираните бебета са истина и учените са премахнали гена CCR5, ефектите, полезни или не, ще засегнат много повече от имунната система. "Мозъкът и имунната система са толкова сложни, че е трудно дори да предположим.", допълва той. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !