07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гъбар открива случайно уникален меч от бронзовата епоха

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 ноември 2020 в 06:29 179410
Снимка: © Silesian Museum, Czech Republic

Човек, отишъл за гъби в гора в Чехия, открива значително по-голяма находка - древен меч и бронзова брадва, които вероятно датират от преди 3 300 години.

Радио Прага съобщава, че през пролетта Роман Новак търси гъби на залесен хълм близо до дома си в източната част на Йесеничко, скоро след като е валяло. Гледайки към земята, той открива парче метал, което стърчи между камъните.

"Ритнах го и установих, че това е острие, част от меч. След това разкопах още и намерих бронзова брадва", обяснява Новак.

Новак съобщава за своята находка на археолози и екип от близкия Силезийски музей в град Опава планират да проведат официални разкопки.

Древният меч е особено интересен на външен вид: Неговите помел и дръжка са сложно украсени с гравирани кръгове и редици от белези във формата на полумесец и въпреки че острието е счупено близо до дръжката, е запазен цял.

 

Богато украсените дръжка и помел на меча. Кредит: © Silesian Museum, Czech Republic

„В момента обхождаме старателно района и търсим други възможни находки“, обяснява археологът Йиржи Юхелка (Jiří Juchelka) от Силезийския музей. Мястото е далеч от съвременните градове и известни праисторически селища, разказва той, в "археологически маргинален" район, където не са регистрирани други находки.

Юхелка и колегите му провеждат няколко анализа на артефактите, включително тестове за химическия им състав и рентгенови сканирания, за да разкрият вътрешната структура.

Те установяват, че украсеният бронзов меч е изработен през бронзовата епоха в Северна Европа - и прилича най-много на мечовете „Vasby“, кръстени на града в Швеция, където е намерен ранен образец.

Видовете метали, използвани в меча, показват, че той вероятно е направен извън региона, където е намерен, докато бронзовата брадва може да е местно производство, смятат учените.

Юхелка разказва пред Радио Прага, че мечът вероятно е бил скъп предмет по онова време, когато Културата на полетата с погребални урни едва се е зараждала в Централна Европа - култура от бронзовата епоха, наречена така, заради практиката за погребване на мъртвите в урни в полетата.

Вътрешността на острието на меча е куха, другите несъвършенства в структурата му също предполагат, че вероятно е използван с ритуална цел. Кредит: © Silesian Museum, Czech Republic

Рентгеновите сканирания показват наличието на въздушни мехурчета в меча, вероятно резултат от начина на изработване - най-разпространената техника за правене на мечове по онова време включва изливане на разтопен бронз в калъп, а практиката на коване на нажежен метал в определена форма се появява по-късно. Въздушните мехурчета също обясняват защо мечът не е бил особено здрав, смятат изследователите.

Юхелка предполага, че мечът може да е бил използван за церемонии, а не в битка; археолозите обаче не са сигурни как мечът и брадвата са се озовали заедно в чешката гора.

„Находките може да са свързани с религиозна тема, [или] може да са част от бронзово съкровище“, завършва ученият. "Не е лесно да се каже въз основа на това, което знаем."

Източник: Live Science - Mushroom hunter unearths gorgeous Bronze Age sword


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.