Гекон буквално изскача от кожата си, за да се спаси от изяждане

Наука OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2015 в 12:30 3884 0

Кредит Louise Jasper

Кадифен гекон се опитва да изяде люспест гекон.

Можем да го наречем своеобразна проява на страх, но когато се сблъска с челюстите на огладнял хищник, един малък гекон в буквалния смисъл на думата изскача от кожата си, за да спаси живота си.

Чарли Гарднър (Charlie Gardner) от Университета в Кент, Великобритания и фотографът Лауси Джаспър (Louise Jasper) са забелязали два гекона в една ноеврийска нощ през 2014 г. близо до град Дарайна в североизточен Мадагаскар

По-големият кадифен гекон (Blaesodactylus sp.) бил хванал друг по-малък и се борил да го погълне. След около 30 секунди, по-малкият люспест гекон (Geckolepis sp.) успял да се измъкне от устата на хищника, като буквално свалил кожата си. Щастливото животно, сега с розов цвят на гола плът, излетяло във въздуха и се шмугнало в безопасност близо до загнил пън

Сваляне на люспите

Видовете гекони от род Geckolepis са развили способността да свалят по-голямата част от кожата си, когато са уловени. Тяхната кожа е покрита с едри припокриващи се люспи, които лесно могат да се отделят.

"Фактът че имат тази изумителна защита от хищници е бил известен от десетилетия," разказва Гарднер. "Но никой не е знаел точно срещу какви животни служи тази защита."

Тъй като тези гекони живеят по дървета и са активни през нощта, някои учени предположили, че това може да се е развило като защита срещу нощни змии. Но изглежда може да се използва чудесно и при бягство от по-големи нощни гекони. 

Геконите не са единствените животни, които си свалят кожата, за да се спасят от изяждане - иглестите мишки също прибягват към това. Те позволяват на хищници да откъснат големи парчета от кожата им , които после могат лесно да се възстановят без да остават белези.

По материали от: Herpetology Notes, Vol 8, p 479

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !