29 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гладен язовец открива съкровище от римската епоха, твърдят археолози

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 януари 2022 в 00:01 69140

Европейски язовец (Meles meles). Кредит: Pixabay

Съкровище от около 200 монети от римската епоха е открито в северозападна Испания благодарение на очевидните усилия на гладен язовец, съобщават археолози.

Описани като „изключителна находка“, монетите са открити през април 2021 г. в пещерата Ла Куеста в Берсио в региона на Астурия като са споделени подробности в списание Journal of Prehistory and Archeology, публикуван миналия месец от Автономния университет в Мадрид.

Монетите вероятно са били изкопани от язовец, търсещ храна по време на мощната снежна буря, парализирала Испания през януари 2021 г.

По това време много същества се опитват да намерят горски плодове, червеи или насекоми за ядене, но този злополучен бозайник открива само купчина неядливи метални дискове, които по-късно са забелязани от местен жител.

„На пода на пещерата... в пясъка, който вероятно е изкопан от язовец и изхвърлен около входа на дупката му, открихме голямо количество монети“, пишат археолозите, след като откриват 209 монети, датиращи от 3-ти до 5-ти век след н.е..

Повечето от монетите от късната римска епоха „произхождат от северното и източното Средиземноморие“ от Антиохия, Константинопол, Солун, които по-късно минават през Рим и Арл и Лион в Южна Франция, въпреки че поне една монета идва от Лондон, пишат авторите.

„Количеството открити монети, както и несъмненият археологически интерес от прехода към ранното средновековие, правят съкровището, открито в Берсио, изключителна находка“, пишат те.

Изследователите заявят, че монетите вероятно са били преместени там в "контекста на политическа нестабилност", свързана по-специално с инвазията на свебите, германски народ, който нахлува в северозападната част на Иберийския полуостров през 5-ти век.

Справка:  Cuadernos de Prehistoria y Arqueología de la Universidad Autónoma de Madrid, Vol. 47 Núm. 2 (2021)

Източник: A Hungry Badger Discovered a Roman-Era Treasure Trove, Archaeologists Say, sciencealert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.