Големият адронен колайдер - от Lego (снимки, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2015 в 14:21 4813 0

Аспирантът Нейтън Редиоф (Nathan Readioff) от Ливърпулския университет, който работи в ЦЕРН, през свободното си време е направил компактен сглобяем модел от блокчета на Lego на четирите детектора на Големият адронен колайдер.

За да създаде всеки детектор на Натан Редиоф му трябвали около 40 часа. Използвал е компютърната програма Lego Digital Designer, която гарантира здравината на конструкцията, но често го е предупреждавала, че монтажът на схемата не може да бъде реално изпълнена.

Поради уникалността на всеки компонент на детекторите на LHC, задачата била трудна. Най-лесен за проектиране бил Компактният мюонен соленоид (CMS), състоящ се от няколко слоя. Детекторът ALICE се отличава с набор от мюонни камери, но да се пресъздадат мащабно магнитните намотки било невъзможно. Трудно е било да се възпроизведат тороидалните магнитни намотки на АTLAS. докато Редиоф не се сетил, че може да се направят от множество малки бинокли.

Но най-трудната част била да се изгради модела на детектора LHCb -  неговата структура е коренно различна от другите детектори. Редиоф опитал около 50 различни решения и все още не е намерил най-добрият начин да се имитира магнитна намотка.

Нейтън Редиоф се е обърнал с подробно описание до сайта Lego Ideas за измисления от модел на колайдера и от фирмата-производител се заинтригували от идеята.

Компанията Lego дори е решила да вкара модела в масово производство и да пусне комерсиална версия на пазара, но за тази цел тя ще трябва да събере 10 000 гласа на сайта на Lego.

Големият адронен колайдер (Large Hadron Collider - LHC) в ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания) е най-големият и най-мощният ускорител на частици в света, представлява 27 километров кръгов тунел под френско-швейцарската граница.

Той ускорява протони почти до скоростта на светлината и ги сблъсква в челен удар в някой от четирите огромни детектори на име ATLAS , ALICE , CMS и LHCb. Детекторите ATLAS и CMS са с общо предназначение, за търсене на Хигс бозона и "нестандартни физически обекти", по-специално тъмна материя, ALICE - да учат на кварк-глуонната плазма при сблъсъци на тежки йони олово, LHCb - за изучаване на b-кварките, което ще спомогне за по-добро разбиране на различията между материя и антиматерия.

Отломките от сблъсъка често съдържат цял набор от редки и нестабилни частици, които след това се записват от тези детектори. Физиците използват събраните данни, за да научат повече за основните градивни елементи на нашата Вселена.

През 2012 г. учените от ЦЕРН обявиха откриването на бозона на Хигс. През март 2015 г., след планираната реконструкция, Големият адронен колайдер ще бъде рестартиран. Основната цел на новите експерименти е изучаването на свойствата на Хигс бозона и проверка на съвременните теории за тъмната материя и суперсиметрията. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !