04 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Големият бариерен риф се връща от мъртвите (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 октомври 2017 в 08:51 50460
Развиващите яйца (малки бели топчета) в напречно сечение на клон на твърдия корали, Acropora millepora край бреговете на Таунсвил. Снимка: AIMS

Изследователи са наблюдавали признаци на нов живот в някои от най-засегнатите райони от избелване на коралите от Големия бариерен риф в Австралия.

Учените от Австралийския Институт по морски науки (Australian Institute of Marine Science - AIMS) са сред първите, които виждат разрушителната степен на масовото избелване на коралите на рифа през 2016 г. и отново в началото на тази година. Тогава те изразиха опасенията си за способността на рифовете да оцелеят при глобалното затопляне, което всъщност е предизвикало процеса.

Малки торбички с бели яйца, открити по време на теренно проучване този месец в избелените коралови рифове между Таунсвил и Кернс, дават нова надежда за някои от най-засегнатите части на Големия бариерен риф, съобщава сайтът на AIMS.

Изследователи на AIMS вземат проби от коралите Porites в рифа край Таунсвил. Снимка: Christopher Brunner

"Обиколихме 14 рифа между Таунсвил и Кернс, включително Фицрой Айлънд, където видяхме оцелели корали, произвеждащи яйца, което не очаквахме изобщо", разказва биологът, специалист по коралите д-р Нийл Кантин (Neal Cantin). 

"Предишни изследвания показаха 2 до 3 години закъснение в репродукцията след тежкото избелване, а най-много в рифовете намерихме колонии от Acropora [разклоняващи се твърди корали] с ранни признаци на развитие на яйца в плитките води, 3 м до 6 м дълбочина".

"По-голямата част от кораловите колонии на крайбрежните рифове са възвърнали цвета си и растежът на някои колонии бе толкова добър, че са обрасли нашите оригинални изследователски маркери", разказва д-р Лайн Бей (Line Bay), ръководител на екипа на проекта.

Въпреки това не всичко е наред. 

Побелели корали. Снимка: Thomas DeCarlo

"Някои от най-чувствителните корали сега са рядкост дори в области, където бяха в изобилие през март", отбеляза д-р Бей.

Д-р Кантин обяснява, че оплождането на малките яйца се случва на ежегодно събитие "хвърляне на хайвера" по време на пълнолунието от 5 декември и тогава изследователският екип ще провери дали яйцата могат да бъдат оплодени.

"Съществуват опасения, че яйцата няма да могат успешно да се оплодят и да се развият в коралови ларви", каза д-р Кантин.

"Яйцата сега са бели и точно преди събитието на размножителния период те трябва да се превърнат в розови.  Д-р Кантин обяснява, че всеки корал може да произведе по 8 до 12 яйца на полип в колонии от хиляди свързани полипи.

Корали със зооксантели. Wikimedia Commons

Коралите са симбиоза на малки морски водорасли, наречени зооксантела, които живеят вътре в малки полипи и да ги хранят.

По-топлата вода премахва цветните фотосинтезиращи водорасли. Със загубата на водораслите, те побеляват. Тези побелели корали могат да продължат да живеят до шест седмици и да се възстановят, ако температурата падне и водораслите се завърнат. Затова е трудно да се направи разграничение между здрави корали и мъртви корали от сателитни снимки.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
03 декември 2021 в 12:450
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.