05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Голямото червено петно на Юпитер се свива, а височината му расте (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 март 2018 в 12:35 34730
Снимка: NASA / Goddard Space Flight Center

Площта на Голямото червено петно ​​на Юпитер непрекъснато намалява, а височината му продължава да нараства, съобщава сайтът на агенцията.

Някога достатъчно голямо, за да погълне три Земи, Голямото червено петно ​​на Юпитер се свива в продължение на век и половина. И никой не е сигурен колко дълго бурята ще продължи да се свива или дали ще изчезне напълно.

Ново проучване показва, че че намаляването не винаги е било линейно. Ураганът изглежда е увеличил площта си поне веднъж, но височината му постоянно се увеличава.

"Ураганите са динамични, наблюдаваме го например в "Голямото червено петно": то непрекъснато променя формата и размерите си, а ветровете му се променят", пояснява Ейми Саймън (Amy Simon), експерт по планетарна атмосфера в космическия център Goddard Space Flight в Грийнбет, Мериленд и водещ автор на новата статия, публикувана в Astronomical Journal.

По време на изследването учените проучват архивни данни за Голямото червено петно ​​и ги сравняват с наблюденията, извършени с помощта на апаратите на НАСА.

Първото потвърдено наблюдение на Голямото червено петно ​​е от 1831 г. (Изследователите не са сигурни дали тези ранни наблюдатели са наблюдавали същата буря).

Непрекъснатият запис на най-малко едно наблюдение годишно датира от 1878 г.

Изследователите установяват, че районът на урагана се свива от 1878 г. насам, но през 20-те години на миналия век се разраства за кратко време.

По това време ураганът е можел да погълне три Земи, а сега може да се сравни с размера на нашата планета.

Новите открития показват, че Голямото червено петно ​​наскоро започна да се движи на запад по-бързо от преди. Бурята винаги е на една и съща географска ширина, задържана там от струйните потоци от север и юг, но се носи в обратна посока спрямо въртенето на планетата на изток. В исторически план се предполага, че това отклонение е повече или по-малко постоянно, но в последните наблюдения екипът открива, че петното се движи много по-бързо.

Учените очакваха, че намаляването на площта ще доведе до по-бързо движение на ветровете на Голямото червено петно, както се случва с "умиращите" земни урагани. Нищо подобно не се случва с Юпитер - вместо това "вечният ураган" започва да расте нагоре, покривайки по-високите слоеве на атмосферата на планетата. Освен това, през последните години цветът на урагана също започна да се променя - петното става все по-тъмна, променяйки цвета си от кремаво до черно-оранжево.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.