05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Граматиката на праиндоевропейските езици е била близка до древногръцкия и санскрита

Нова светлина върху еволюцията на праисторическите езици

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 септември 2021 в 00:01 148460
Разпространение на индоевропейските езици. Кредит: Wikimedia Commons

Проиндоевропейската група езици, датираща от 6500-7000 години, е родовата форма на повечето от езиците на Евразия, включително английския и хинди. Реконструкцията на индоевропейската граматика е предмет на дълги дебати повече от век.

Учени от Университета в Лунд (Швеция) и Университета в Цюрих (Швейцария), използвайки база данни за характеристиките на 125 различни езика на индоевропейското семейство, включително изчезналите (като санскрит и латински), и изчислителни модели, изучаваха еволюцията на праисторическите езици.

Техните изследвания са публикувани в Journal of the Linguistic Society of America (LSA): Language.

Изучаването на историята на езиците е затруднено от трансформациите, които те претърпяват. През 19 век работят първите учени, които се занимават с реконструкцията на граматиката на древните езици и с основни въпроси в индоевропейската граматика като падеж, словоред, съгласуване, позиция на глагола и поведение на местоимения, предлози и частици. Системата, реконструирана като индоевропейска в тези произведения, се основава главно на сравнително-историческа реконструкция на морфологичните и синтактични характеристики на древните индоевропейски езици, със силен акцент върху систематичното сравнение на староиндо-арийския, по-специално ведическия санскрит, с латински и гръцки.

Този модел се нарича от лингвистите „каноничен“ и използва санскрита като шаблон за реконструкция на синтаксиса. „Ако нещо не присъства на санскрит, то не принадлежи към индоевропейския", се коментира тогавашната гледна точка.

Но дешифрирането на древния хетски език през 1915 г. и откриването на анатолския клон на индоевропейския произвежда алтернативни теории за протоиндоевропейската граматика. Поради древността на анадолския не хетския език, някои лингвисти решават сложната синтетична структура на староиндо-арийския и гръцкия за вторично развитие, като считат, че анатолскиятезик отразява по-архаична система.

Новото изследване показва, че протоиндоевропейските езици все пак са подобни на класическия гръцки и санскрит, като по този начин потвърждават хипотезата на учените от 19 век.

"Като цяло, нашите резултати подкрепят теорията, че еволюцията на граматиката е дивергентна, до нивото на най-висока детайлност и следва общи универсални принципи. В над 6000-7000-годишния цикъл, представен в нашите данни, морфологичните черти са склонни да показват еднопосочен път на промяна като свойствата на словореда, съгласуването, показват по-ненасочени и непредсказуеми пътища на промяна с по-високи нива на приноси и загуби. Резултатите са в съответствие както с цикличен, така и с прекъснат модел на промяна. Нашите резултати също така показват, че променливостта на промените в граматиката с течение на времето се управлява от общи „универсални“ тенденции, като граматични йерархии и честота", пишат авторите като изводи..

Както отбелязват авторите на работата, техните методи могат да се използват за възстановяване на историята на други групи езици. 

Освен това според изследователите с помощта на този модел е възможно да се предскаже промяната в езиците.

Справка: 

RECONSTRUCTING THE EVOLUTION OF INDO-EUROPEAN GRAMMAR
GERD CARLING, CHUNDRA CATHCART,  Journal of the Linguistic Society of America (LSA): Language. https://www.linguisticsociety.org/sites/default/files/LSA97304_EP.pdf

Източник: Exploring the past: Computational models shed new light on the evolution of prehistoric languages
Linguistic Society of America


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.