„Химикалите, които остават завинаги“ представляват по-голяма опасност за здравето, отколкото смятаха учените

Ваня Милева Последна промяна на 01 декември 2022 в 00:00 9743 0

Кредит Rawpixel

В продължение на десетилетия химикалите, които правят живота ни по-лесен – яйцата се изплъзват от тигана, петната не полепват по дивана, дъждът отскача от якетата и ботушите – са рекламирани като подобрения в нашия натоварен съвременен живот. „По-добри неща за по-добър живот... чрез химия“, е бил оптимистичният лозунг, измислен от DuPont, компанията, изобретила широко използваното химическо покритие Teflon.

Но този по-добър живот идва на цена, която привлича напоследък вниманието. Тези химикали - наречени вечни химикали заради способността им да издържат в околната среда – доказват, че имат трайно въздействие върху човешкото здраве. Все повече изследвания свързват групата химикали, широко известни като PFAS, съкращение от пер- и полифлуороалкилни вещества (polyfluoroalkyl substances), със състояния от нездравословни нива на липидите в кръвта до усложнения при бременност и рак.

Тревога за въздействието на тези химикали върху здравето предизвика неотдавнашна вълна от действия от страна на служители на общественото здравеопазване и регулаторните органи. Предупреждавайки, че PFAS представляват по-голям риск за здравето, отколкото се смяташе досега, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ през юни драстично понижи препоръчителните безопасни нива на химикалите в питейната вода.

„Актуализираните препоръчителни нива се основават на нова наука, включително повече от 400 скорошни проучвания, които показват, че отрицателните ефекти върху здравето могат да възникнат при изключително ниски нива, много по-ниски от предполагаемите досега“, отбелязва Радхика Фокс (Radhika Fox), помощник администратор на Службата по водите на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) през юни на Третата национална конференция за PFAS проведена в Уилмингтън, Северна Каролина

Скоро след това Националните академии на науките и медицината публикуват първите клинични насоки, определящи количествено нивата на концентрация на PFAS в кръвта, които биха могли да изложат нечие здраве на риск. Докладът от 300 страници призовава клиницистите да препоръчат редовни кръвни изследвания за всеки, който е изложен на високи нива на химикалите, и да предоставят информация за това как да се ограничи експозицията, като например инсталирането на специални филтри, за които е известно, че намаляват PFAS в питейната вода.

Само в Съединените щати, по една мярка, сумата в разходите за медицински грижи и загубата на производителност от експозиция на PFAS, свързана с пет медицински състояния, възлиза на най-малко $5,5 милиарда годишно, съобщават изследователи от Нюйоркския университет в Exposure and Health. Тези състояния включват ниско тегло при раждане, затлъстяване в детска възраст, хипотиреоидизъм при жените и рак на бъбреците и тестисите.

„Разгледахме само два от повече от 9000 химикала в семейството на PFAS, така че това е само върха на айсберга“, разказва Леонардо Трасанде (Leonardo Trasande), педиатър и експерт по здравеопазване на околната среда в академичния медицински център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).

PFAS се намират в много продукти, включително: 

  • Противопожарна пяна
  • Боядисване
  • Слънцезащитни кремове
  • Гримове
  • Конци за зъби
  • Текстил
  • Струни за китара
  • Изкуствена трева
  • Торбички за пуканки за микровълнова
  • Опаковки за бързо хранене
  • Килими

Вездесъщите химикали

Сред тези, които са изложени на най-голям риск от излагане на тези химикали, са пожарникарите: PFAS правят защитното оборудване по-устойчиво на вода, а химикалите се намират в широко използваната противопожарна пяна. Но повечето хора имат някакво измеримо ниво на PFAS в телата си според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Експозицията обикновено идва от поглъщане на замърсена с PFAS питейна вода или храна, отгледана в почва, третирана с торове, направени от отпадни води, замърсени с химикалите. 

Комисията, написала отчета на Националните академии, свързва експозицията на PFAS с малко по-различен списък от състояния в сравнение с екипа на NYU, намирайки „достатъчно доказателства“, свързващи PFAS с четири състояния: слаб отговор на антитела към ваксинация, необичайно високи нива на холестерол, намален растеж на бебето и плода и рак на бъбреците. Има и доказателствата, „указващи“ за връзка с рак на гърдата и тестисите, както и проблеми с щитовидната жлеза и улцерозен колит, възпалително заболяване на червата.

Докладът призовава за повече изследвания на здравните ефекти на PFAS, отбелязвайки пропуски в доказателствата за всичко - от неврологични проблеми до костна плътност. Тези химикали имат широк спектър от въздействия върху множество системи в тялото, коментира Нед Калондж (Ned Calonge), епидемиолог от Факултета по обществено здраве в Колорадо, Аврора, който е председател на комисията, изготвила доклада на Националната академия.

И те са „вездесъщи в околната среда“.

Как PFAS преминава през околната среда

Вечните химикали се разпространяват в околната среда във въздуха, водата, почвата и седиментите и в крайна сметка могат да се натрупат в дивата природа и хората. Кредит: David Puckett/National Wildlife Federation

По-нов, не по-безопасен

PFAS се произвеждат в Съединените щати от 1940 г. Тъй като те са добри в отблъскването на масло и вода, издържат на високи температури и намаляват триенето, химикалите стават полезни за широк набор от продукти, включително килими, тапицерии, опаковки за храни и дори конци за зъби. И все пак сравнително малко от около 9000 версии на тези синтетични химикали са изследвани за техните токсикологични ефекти.

Много PFAS вече са признати за ендокринни разрушители, химически съединения, които пречат на нормалното функциониране на ендокринната или хормоналната система. Но PFAS има други ефекти, които могат да повишат риска от рак, като отслабен имунитет, прекомерен клетъчен растеж и променена генна активност. Едно проучване установи повече от двойно увеличение на риска от рак на бъбреците между хора с по-високи спрямо най-ниски нива в кръвта на един общ PFAS, наречен перфлуорооктанова киселина или PFOA, съобщават изследователи през 2021 г. в Journal of the National Cancer Institute.

По-ново поколение PFAS се приема за по-безопасно, тъй като е по-малко вероятно химикалите да се натрупват в организна. Но тези по-нови съединения са структурно подобни на по-старите и могат да бъдат също толкова вредни за здравето, колкото и техните братовчеди, отбелязва Трасанде. Тези по-нови молекули „все повече се свързват със заболявания като гестационен диабет. Тепърва започваме да виждаме по-големия проблем, който може да е налице.“

Новият съвет за питейната вода на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) има за цел да се справи както със старите, така и с новите PFAS. Той е насочен към два от по-ранните и най-често срещаните видове PFAS в околната среда: PFOA и перфлуорооктанова сулфонова киселина или PFOS. Препоръката намалява нивото на замърсяване на питейната вода, под което не се очакват неблагоприятни последици за здравето, от 70 части на трилион до 0,004 и 0,02 ppt, съответно. Тези нива се основават на рутинно излагане на тях през целия живот.

Здравният съвет на EPA също така предоставя първите препоръки за два от по-новите видове PFAS: хексафлуоропропилен оксидна димерна киселина и HFPO амониева сол, общо известни като GenX химикали, и перфлуоробутан сулфонова киселина или PFBS. Агенцията определи прага за безопасност на питейната вода на 10 ppt за GenX химикали и 2000 ppt за PFBS. Тези по-нови химикали имат сходна устойчивост в околната среда, посочва агенцията.

Въздействия върху здравето

Панел на националните академии откри достатъчно и убедителни доказателства, че PFAS повишава риска от няколко заболявания. 
* при възрастни, † при деца

Достатъчно доказателства

  • Слаб отговор на антитела към ваксинация *†
  • Ненормално високи нива на холестерол *†
  • Намален растеж на бебето и плода
  • Рак на бъбреците *

Подозрителни доказателства

  • Рак на гърдата *
  • Промени в чернодробните ензими *†
  • Хипертония, предизвикана от бременност *
  • Рак на тестисите *
  • Нарушения на щитовидната жлеза *
  • Язвен колит *

Цената на PFAS

Тъй като има ограничени налични данни за въздействието върху здравето на по-новото поколение химикали, докладите на Нюйоркския университет и Националните академии се фокусират върху въздействието на по-старите PFAS.

Първо, екипът на Нюйоркския университет изследва PFAS химикали в кръвни проби, взети от приблизително 5000 възрастни и деца, които са участвали в Националното изследване на здравето и храненето на САЩ. След това, въз основа на по-ранни проучвания, свързващи PFAS с определени заболявания и модели, които оценяват медицинските разходи и загубата на производителност на работниците за тези заболявания, екипът представя цената на PFAS.

Детското затлъстяване, което е най-големият фактор за общите икономически щети от излагането на PFAS, струва около 2,7 милиарда долара годишно, според оценките на екипа, следвано от хипотиреоидизма при жените с 1,26 милиарда долара. Когато изследователите разглеждат други заболявания, свързани с PFAS, извън първите пет, като ендометриоза, затлъстяване при възрастни и пневмония при деца, прогнозната икономическа тежест нараства до 63 милиарда долара годишно.

Оценка на риска

Докладът на Националните академии се фокусира отчасти върху това как да се ограничат тези щети чрез предоставяне на насоки за тестване на клиницистите, за да открият високи нива на PFAS в организма и да се опитат да намалят експозицията.

Докладът предоставя първите клинични насоки за това как да се оцени рискът от заболяване на дадено лице. Човек с концентрация на PFAS в кръвта под 2 нанограма на милилитър не трябва да се тревожи. Но при пациенти с кръвни концентрации между 2 и 20 ng/mL, клиницистите трябва да проверяват за състояния като нездравословни нива на мазнини в кръвта, които могат да доведат до сърдечни проблеми. Такъв скрининг е особено важен за хора, които са по-уязвими към ефектите от експозицията на PFAS, като деца, бременни и хора, които са имунокомпрометирани. За всеки, за който изследванията показват над 20 ng/mL, докладът препоръчва рутинни прегледи за някои видове рак, проблеми с щитовидната жлеза и улцерозен колит.

„В продължение на почти 20 години успяхме да измерим PFAS в кръвта на хората, но нямаше насоки, които да кажат какво означават [тези измервания]“, коментира съавторът на доклада на Националната академия Джейн Хопин (Jane Hoppin), която ръководи Центъра за човешко здраве и Околна среда в Държавния университет на Северна Каролина. „За първи път това всъщност определя някои диапазони, някои насоки за това какви нива могат да бъдат тревожни и какви видове проследяване на здравето може да са подходящи.“

Тя се надява, че препоръките ще увеличат наличността на тестове и ще направят лекарите и пациентите по-наясно с тези химикали и техните рискове за здравето. Докладът също така насърчава лекарите да работят с пациентите си, за да разберат къде са изложени на PFAS и как да намалят тези рискове, като намалят продуктите, съдържащи PFAS, и филтрират водата.

Филтрите с активен въглен в някои филтри за кани или битови водопроводи, не премахват PFAS толкова напълно, колкото филтрите за обратна осмоза, съобщават изследователи от Университета Дюк и щата Северна Каролина през 2020 г. Докладът на Националните академии предлага връзка към NSF, организация за тестване, която предлага технически подробности за това кои филтри всъщност филтрират PFAS.

Справка:

V. Obsekov, L.G. Kahn and L. Trasande. Leveraging systematic reviews to explore disease burden and costs of per‑ and polyfluoroalkyl substance exposures in the United States. Exposure and Health. Published online July 26, 2022. Doi: 10.1007/s12403-022-00496-y.

National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. PFAS Exposure, Testing, and Clinical Follow-Up. The National Academies Press, 2022. doi: 10.17226/26156.

J.J. Shearer. Serum concentrations of per-and polyfluoroalkyl substances and risk of renal cell carcinoma. Journal of the National Cancer Institute. September 18, 2020. doi.org/10.1093/jnci/djaa143.

A.M. Temkin. Application of the key characteristics of carcinogens to per and polyfluoroalkyl substances. International Journal of Environmental Research and Public Health. March 4, 2020. doi.org/10.3390/jerph17051668.

Environmental Protection Agency. Questions and Answers: Drinking water health advisories for PFOA, PFOS, GenX chemicals and PFBS. July 18, 2022.

Източник: ‘Forever chemicals’ may pose a bigger risk to our health than scientists thought, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !