24 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хлапета от детска градина направиха важно археологическо откритие

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 май 2019 в 16:48 35120
Кредит: Patrice Courtaud, Université de Bordeaux

Група деца в детска градина в град Сен-Лорен–Медок в Южна Франция случайно попадат на останки от кости на игралната площадка в детската си градина през 2006г. Оказва се, че част от учебното заведение е построена върху древна погребална могила, която според първоначалните анализи е датирана на възраст няколко хиляди години.

Ново изследване от април 2019г. на могилата, наречена Le Tumulus des Sables (Могилата на пясъците), разкрива че мястото е далеч по-древно и е било много по-населено, отколкото се е предполагало. 

В публикация в списанието Journal of Archaeological Science, екип от археолози описват, че са открили останки от 30 души (20 възрастни и 10 деца), погребани на дълбочина от едва 50 сантиметра. По-изненадващото е, че според радиовъглеродния анализ на някои от зъбите, намерени в могилата, починалите са били погребвани там в период от повече от 2000 години, започвайки от епохата на късния Неолит (ок. 3600г. пр.н.е.) до края на Желязната епоха (1250 г. пр.н.е.).

Защо това на пръв поглед незабележимо място е използвано за погребения повече от две хилядолетия е въпрос, на който учените все още не намират отговор.

"Необичайно е, защото това не е очевидно или особено престижно място," обяснява водещият автор Хана Джеймс (Hannah James) от Австралийския национален университет в Канбера. "Не се намира на хълм или на лесно забележимо място, така че вероятно има нещо друго, което е карало хората да се връщат и да го използват".

Що се отнася до погребаните хора, не се знае много, освен че повечето от тях са били местни. Изотопен анализ на зъбните останки показва, че всички изследвани индивиди са се хранили по-скоро с храни от земята, вместо с рибa, ловена в близките реки или Атлатическия океан. Един от хората изглежда е роден в доста по-хладен климат и според авторите може да е пренесен до това място след смъртта си. 

В могилата са открити и различен по вид погребален инвентар, включително счупени керамични съдове, метал и животински кости. 

Източник: Live science - Kindergarteners Stumbled Across This 5,600-Year-Old Burial Mound. Archaeologists Are Mystified.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.