Ходенето стимулира креативността

Наука OFFNews Последна промяна на 09 юли 2015 в 11:00 3376 0

Пътят Камино де Сантяго

На вниманието на всички, които обичат да тичат сутрин или просто да си правят разходки сред природата или градската среда: ако се чувствате гузни, че не се грижите за ума си толкова, колкото останалите, помислете пак!

Известна японска поговорка гласи: "Петгодишното дете го разбира, но осемдесетгодишният не може". С нея се визира един ефект, наречен "пълнота на мисленето" ("mindfulness"). Оказва се, то много зависи от едно просто наше действие - ходенето.

Чудите се как така според поговорката детето може да разбере нещо, което възрастният не може? Отговорът за някои е лесен - защото то се движи повече.

Според много от източните традиции за медитация може да постигнем същия успех, докато ходим, вместо да седим. Много писатели и учители обаче предпочитат метода на движението. Западната школа на Перипатетиците също потвърждава, че Аристотел и неговите съвременници са създали своите най-добри работи, докато бавно са се разхождали.

Най-фанатичният "пешеходец", Фридрих Ницше пише: "Всички наистина велики мисли са измислени чрез ходене". 

Потвърждение на горните тези имаме и в сегашно време. Ферис Джабр (Ferris Jabr) пише : "Начинът, по който движим нашите тела, допълнително оказва влияние върху нашите мисли".

Използването на модерни методи за изследване обясняват и потвърждават мъдростта, която е подтикнала древните философи да поддържат силата на умовете си чрез разходки. Джабр обобщава резултатите от две проучвания, направени от двама изследователи от университета в Стандфорд: Мерили Опезо (Marily Oppezzo) и Даниел Шварц (Daniel Schwartz). Проучванията са установили, че почти 200 изследвани студента са показали значително по-високо ниво на креативност по време на ходене. Джабр обяснява явлението с поетичните думи, че "ходенето дава посока на неценасочения ум към разпененото море на мисълта".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !